Romániában tavaly 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 02. 04. 11:03

Romániában tavaly 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez mérten – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

A nyers adatok szerinti növekedés főleg a nem élelmiszereknek köszönhető, amelyek eladása 5,6 százalékkal bővült, de az élelmiszerekből is 5 százalékkal többet adtak el. Ugyanakkor az üzemanyagok értékesítése 8 százalékkal csökkent. A statisztikai hivatal nem közölte a szezonális és naptárhatással kiigazított, teljes évre vonatkozó értéket.

Decemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított növekedés 4,2 százalék volt. Az előző hónaphoz, novemberhez képest 5,8 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, a kiigazított érték szerint 0,2 százalékkal nőtt a forgalom.

2020-ban a román kiskereskedelmi forgalom növekedése kifulladt, miután az előző években jelentős növekedést jegyeztek a béremelések és adócsökkentések hatására, így a belföldi fogyasztás lett a román gazdasági növekedés fő hajtóereje. 2019-ben még 7,2 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom az előző évhez képest. 2016-ban és 2017-ben kétszámjegyű növekedést jegyeztek, de 2018-ban is még 5 százalék feletti volt az emelkedés. Tavaly az első negyedévben a román kiskereskedelmi forgalom 9,4 százalékkal bővült, de a koronavírus-járvány óvatosabbá tette a lakosságot és visszafogták a költekezést. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink