Romániában júniusban is gyorsult az infláció

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 07. 12. 11:12

Romániában júniusban is gyorsult az éves inflációs ráta, elérte a 15,1 százalékot a májusban regisztrált 14,5 százalék után – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

 

Tizenöt százalék fölé kúszott a román infláció

A vizsgált időszakban a nem élelmiszerek csaknem 18 százalékkal drágultak, az élelmiszerek mintegy 15 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatásokért pedig csaknem 8 százalékkal kellett többet fizetnük a fogyasztóknak.

A jegybank arra számít, hogy a mostani 15 százalék nagyon közel van a csúcshoz, ennél lényegesebb drágulással nem számol, noha a bank illetékesei hangsúlyozták, hogy kiszámíthatatlan a jelenlegi gazdasági környezet. Tavaly decemberhez képest a fogyasztói árindex 10 százalék volt júniusban.

Májushoz képest a fogyasztói árindex 0,8 százalék volt. Az üzemanyag 41 százalékkal, a gáz 90 százalékkal, a villamosenergia 17 százalékkal drágult. A gáz és a villamosenergia esetében a fogyasztói árindex kiszámításakor a statisztikai intézet figyelembe vette a hatóságok által alkalmazott árkompenzációt, amelyben szinte a teljes lakosság részesül.

A román jegybank július elején 100 bázisponttal, 4,75 százalékra emelte az alapkamatot. A központi bank az idei év végén 12,5 százalékos fogyasztói árindexre számít, 2023 végén pedig 6,7 százalékos inflációt várnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink