Romániában 1,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az első háromnegyed évben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 11. 09. 11:05

Romániában a nyers adatok szerint 1,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az első háromnegyed évben a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte  a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a növekedés 1,4 százalék volt a vizsgált időszakban. A nyers adatok szerinti bővülés főleg az üzemanyag-értékesítésnek köszönhető, amely 8,4 százalékkal nőtt, élelmiszerekből 5,8 százalékkal, nem élelmiszerekből 3,9 százalékkal adtak el többet.
Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint 4,6 százalékkal nőtt a tavalyi év kilencedik hónapjához mérten, a kiigazított érték szerint a növekedés 3,5 százalék volt. Tavaly egész évben 7,2 százalékkal bővült a kiskereskedelem, amely most kifulladni látszik, miután 2016-ban és 2017-ben kétszámjegyű növekedést jegyeztek, majd az elmúlt két évben még 5 százalék feletti volt az emelkedés. Az idén az első negyedévben a román kiskereskedelmi forgalom még 9,4 százalékkal bővült, de a koronavírus-járvány óvatosabbá tette a lakosságot, amely visszafogta a költekezést. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink