Románia hiába szeretné az agrárbiztosi posztot

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 12. 00:00

Kizártnak tartja José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke, hogy Románia kapja meg a mezőgazdasági biztosi posztot – adta hírül a Hotnews című román portál bukaresti és brüsszeli forrásokra hivatkozva.

A portál úgy tudja, hogy Barroso ezt az álláspontját megüzente már a román politikusoknak. Traian Basescu román államfő korábban bejelentette: az év eleje óta lobbiznak azért, hogy Romániáé legyen a biztosi poszt. Erre Bukarest Dacian Ciolos volt mezőgazdasági minisztert jelölte.
A portál szerint a román hatóságoknak Brüsszel már egy ideje világos jelzéseket adott arról, hogy Románia nem kaphatja meg ezt a jelentős európai pénzforrásokat kezelő posztot. Az indoklás szerint ugyanis ő maga sem tudja egyelőre hatékonyan kezelni az ország számára biztosított európai forrásokat.
A román sajtó emlékeztetett arra, hogy Henri Paul, Franciaország bukaresti nagykövete egy hónappal ezelőtt még Párizs támogatásáról biztosította Romániát. A lapok azonban felidézik, hogy az EU azóta több engedményt is adott Írországnak a lisszaboni szerződés támogatásáért cserébe. A Ziarul Financiar című román gazdasági napilap szerint nem kizárt, hogy az egyik ilyen engedmény éppen a mezőgazdasági biztosi poszt – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink