Román Széchenyi-kártya: az RMDSZ követné a magyar példát

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 17. 00:00

Kifejezetten kis- és közepes vállalkozóknak fenntartott, kedvezményeket tartalmazó hitelcsomag bevezetését kéri a román kormánytól az RMDSZ – jelentette be nagyváradi sajtótájékoztatóján Lakatos Péter parlamenti képviselő.

A Bihar megyei honatya saját aláírásával ellátott levelet nyújtott át a napokban Traian Băsescu államfőnek, nyolc pontba szedve az RMDSZ gazdasági-pénzügyi válságból való mihamarabbi kilábalás érdekében tett javaslatait – számolt be pénteken az erdélyi Krónika.
A képviselő elképzelése szerint a kkv-k és a magánvállalkozók olyan hiteleket vehetnének fel legfeljebb 150 ezer lej – 35 ezer euró – értékben, amelyre egy külön e célra létrehozott alap vállal 80 százalékos garanciát. A vállalkozók egy bankkártya segítségével az ország bármelyik pontján hozzányúlhatnának a pénzükhöz. A kormányprogramhoz bármilyen kereskedelmi bank csatlakozhatna.
Az RMDSZ javaslatai között van az is, hogy június 6-tól a kormány törölje el a minimáladót, és vezessen be átalányadót például a szolgáltatóiparban. Lakatos szerint ezt az államelnök március végére megígérte, de még nem tette meg.
A szövetség elsődleges fontosságúnak tartja, hogy június végére minden befejezett, kormányprogramból finanszírozást váró munkálatot kifizessen az állam, elkerülendő a láncadósságokat, s így a vállalkozóknak is lenne miből kifizetniük az adóikat. Erre a célra a szövetség szerint még hitelt is érdemes lenne felvenni, akkor is, ha ezzel a költségvetés túllépi a 2010-re tervezett deficitet – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink