A román hatóságok 40 millió illegális cigaretta csempészését akadályozták meg három hónap alatt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 30. 11:06

A román hatóságok 40 millió illegális cigaretta csempészését akadályozták meg az elmúlt három hónapban és több mint 300 személyt vettek őrizetbe cigarettacsempészet gyanújával – közölte kedden a British American Tobacco.

cigaretta

A bukaresti hatóságok az elmúlt három hónapban egy csempészet ellenes kampányt folytattak, amelynek célja az illegális dohánytermékek visszaszorítása volt. A lefoglalt illegális termékek értéke eléri a 30 millió lejt (több mint 2 milliárd forint).
Az ellenőrzések sűrűbbé válása következtében 1 százalékponttal csökkent a román feketepiac mérete az év elejéhez képest, ugyanis a Romániában forgalmazott cigaretta 15,2 százaléka származott csempészetből március végén a januárban jegyzett 16,2 százalékhoz mérten.
A vállalat keddi közleménye szerint – amelyet az Agerpres hírügynökség idézett – a román állam 4,7 milliárd eurót vesztett 2010 óta a cigarettacsempészet miatt. Annak ellenére, hogy az első negyedévben csökkent a feketepiac mérete, Bukarest így is 135 millió euró bevételtől esett el. Évente 650 millió eurót veszít az illegális dohánykereskedelem miatt.
Romániában 50 százalékkal haladja meg a dohánytermékek feketepiacának mérete a 10 százalékos európai átlagot, ugyanis a román feketepiac meghaladja a 15 százalékot.
A vállalat szerint a jelenség elleni küzdelmet nehezíti a csempészek leleményessége. Főként Románia északi, észak-keleti és keleti határán hozzák át az illegális cigarettát Ukrajnából, valamint a Moldovai Köztársaságból.
Románia Kelet-Európában a második legérintettebb ország Lengyelország után. Ennek egyik oka, hogy Romániának 2 ezer kilométer hosszú határszakasza van nem EU-tagállamokkal, ahol a dohánytermékek akár négyszer is olcsóbbak lehetnek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink