Román exportra megy a nagykörűi cseresznye zöme

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 23. 11:22

A nemzetközi hírű nagykörűi cseresznyéből megugrott a kivitel az idén a szomszédos országokba, eközben visszaesett a korábbi nyugat-európai piacok érdeklődése – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere az MTI-vel.

cseresznye

Veres Nándor elmondta: a Tisza-parti községben tart a cseresznyeszüret, a helyi ültetvények túlnyomó többsége nagy szemű, ropogós germersdorfi fajta, amelynek termését az idén közepes mennyiség és az átlagosnál valamivel jobb minőség jellemzi.

Az érés idején és a szüret kezdete óta lehullott eső ellenére a gombabetegségek nem jelentek meg tömegesen, és szemek sem repedtek ki – tette hozzá. Jelezte, hogy a gazdák többségének az exportnál elvárt 24 milliméter feletti átmérőjű szemméret teljesítése sem okoz gondot, miután a gyümölcsök zöme eléri a 26-28 millimétert. A polgármester hangsúlyozta: a magyar piac telített, a községben termett cseresznye túlnyomó részét az eddigieknek megfelelően az idén is exportálják. A külföldi piacok jelentősen átrendeződtek az elmúlt években, a korábban meghatározó osztrák, német és olasz export aránya, hasonlóképpen a litván és lett kivitel elenyészőre csökkent. Ugyanakkor meredeken emelkedik a környező országok súlya az értékesítésben. A 400-500 tonnára becsült idei termés mintegy kétharmadát Romániába szállítják, emellett Lengyelországban és Szlovákiában is van kereslet a körűi cseresznye iránt – közölte Veres Nándor.

Ismertetése szerint a felvásárlási ár a szüret elején kilónként 500 forintról indult, és mostanra 300 forint körül stabilizálódott. Ez az összeg közepesnek mondható, azonban a költségek növekedése miatt a jövedelmezőség lassan csökkent az elmúlt tíz évben – mondta. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben évszázados hagyománya van a cseresznye termesztésének. A Tisza árteréhez tartozó terület rendkívül kedvező a germersdorfi óriás cseresznyének, ezért számos ültetvény létesült itt. Az alig kétezer lakosú településen szinte nincs olyan ember, aki gazdálkodóként ne került volna már kapcsolatba a gyümölccsel.

A községben található Magyarország legnagyobb, összességében kétszáz hektárt meghaladó cseresznyése, ahol négy-ötféle terem a gyümölcsből. Nagykörű büszkélkedhet az ország egyetlen, hetvenhét féle cseresznyefát felvonultató cseresznyefajta-gyűjteményével is. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink