Rohamosan nő a pálmaolaj-fogyasztás az egész világon

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 08. 11:07

Napjainkban már a 35 százalékát teszi ki a növényiolaj-termelésnek és felhasználásnak az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben és kenőanyagokban és a gépjárműveket hajtó biodízelben is megtalálható pálmaolaj – tájékoztatta az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-t.

palmoil

A 2013. szeptember 30-án zárult előző üzleti év 166 millió tonnás növényiolaj-termelésének csaknem 35 százalékát a pálmaolaj adta, s a tavaly októbertől tartó mostani szezon 175 millió tonnájából már 63 millió tonnát tehet ki ez a növényi termék. A 2004-ben létrehozott nemzetközi szervezet, a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal által 2022-23-ra prognosztizált 89 millió tonnás pálmaolaj-termelés már megközelítheti a teljes növényiolaj-előállítás 40 százalékát.

A világ termelésének csaknem 90 százalékát Indonézia és Malajzia adja. A pálmaolaj legnagyobb fogyasztója is Indonézia, mintegy 10 millió tonnával, majd India, Kína, valamint az 5,8 millió tonnára igényt tartó Európai Unió következik.

A pálmaolaj az utóbbi fél évben mintegy 10 százalékkal drágult. Míg tonnájáért tavaly szeptemberben 2360 maláj ringgitet (1 ringgit=0,3 amerikai dollár) kellett fizetni, addig jelenleg már több mint 2600-at. Szakértők szerint az árak 3500 ringgitig is felmehetnek, miután az Ausztrália és Thaiföld felől érkező, El Nino nevű trópusi felmelegedési hullám az idén júliusban 17 éve nem látott pusztítást okozhat Indonézia és Malajzia olajpálma-ültetvényein, ezért jelentősen csökkenhet a termelésük. A maláj ringgit Malajzia jelentős pálmaolaj-termelése miatt lett meghatározó az áralakulásban.

A pálmaolaj világpiaci árváltozása Magyarországot is érinti, mivel az megtalálható az élelmiszerekben, a margarinokban, a mélyhűtött pizzában, valamennyi készételben, fagylaltokban, kekszekben, csokoládékrémekben, müzliszeletekben, chipsekben, illetve a joghurtokban a tejzsírt részben pálmaolajjal helyettesítik. A mosóporok, szappanok, háztartási tisztítószerek, gyertyák, kozmetikai termékek (krémek, rúzsok) szintén tartalmaznak pálmaolajat.

Az utóbbi években megnőtt a biodízel-használat. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint a hazai üzemanyag-forgalom tavaly 2,8 milliárd litert tett ki, ebből 1,2 milliárdnyi volt a motorbenzin és 1,6 milliárd liter a gázolaj. A bioösszetevők aránya mindkét üzemanyagnál az úgynevezett térfogatalapú bekeveréssel 4,9 százalékot tett ki. A magyar biodízel-előállítás évente 150 ezer tonnára tehető. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink