Robusztus változás a kávéknál
A robusta kávébab világpiaci drágulása új helyzetet teremtett a kávépiacon. Ezzel ugyanis szűkült az olló az alacsonyabb és a magasabb árkategóriájú kávék között, így a vásárlók egy része bátrabban vált felfelé. Ezt a piaci szereplők próbálják meglovagolni. Annál is inkább, mivel a kávézási kultúra hosszú ideje tartó fejlődése előtérbe helyezett olyan fogalmakat, mint fenntartható fejlődés, termőhely szerinti specifikáció vagy egyedi ízkarakterek.
A cikk a Trade magazin 2025/8-9. lapszámában olvasható.
Az emelkedő árú kávébab és az enyhülő infláció „csatáját” az előbbi nyerte: az idei év első felében (az elmúlt év hasonló időszakával összevetve) a teljes kávépiac mintegy 4%-kal csökkent volumenben, miközben az áremelkedéseknek köszönhetően értékben bőven két számjegyű növekedést produkált.
A kávébab (ezen belül is elsősorban a robusta) drágulásának árfelhajtó szerepét mutatja, hogy a legnagyobb arányú emelések épp az őrölt-pörkölt és a szemes kávé szegmenseiben zajlanak.

Gyopár Attila
kávé kategóriavezető
Nestlé Hungária
– Megfigyelhető a vásárlói taktikák további polarizálódása is – mondja Gyopár Attila, a Nestlé Hungária Kft. kávé kategóriájának vezetője. – Az áremelések hatására bizonyos csatornákban (főleg hazai láncoknál) látunk elmozdulást a kisebb kiszerelések irányába is, míg máshol (leginkább a diszkontokban) még mindig rendkívül dominánsak a kedvező egységárú, nagyobb kiszerelésű termékek.

Bánóczki Réka
brand manager
JDE
– A diszkont csatorna erősödése és a saját márkás termékek térnyerése továbbra is a legmeghatározóbb trendek a hazai kávé kategóriában – fogalmazza meg Bánóczki Réka, a JDE brand managere. – Emellett a fogyasztók változatlanul óvatosan költenek. Ezek a tényezők kihívást jelenthetnek a prémium szegmens és a márkatermékek számára, azonban a folyamatos termékfejlesztés és a célzott kommunikáció hatékony segítség lehet a pozícióik megőrzésében.
Az eladások csökkenése ellenére a prémium kávé szegmens fogyasztóközönsége számára az olyan tényezők, mint a minőség, az eredet, a kávézáshoz kapcsolódó élmények és a fenntarthatóság, továbbra is komoly megtartó erővel bírnak.

Sárközi Tamás
kávéüzletág-vezető
Coca-Cola HBC
– Hosszú távon arra számítunk, hogy a prémiumizáció továbbra is erős mozgatórugója lesz a kategóriának – tekint előre optimistán Sárközi Tamás, a Coca-Cola HBC Magyarország kávéüzletág-vezetője, aki hozzáteszi: – A kiskereskedelemben és a HoReCa csatornában is jelen vagyunk, ugyanakkor az idei évtől sokkal inkább az utóbbira koncentrálunk. Azt látjuk ugyanis, hogy nő az otthonon kívüli (out of home) fogyasztási helyszínek jelentősége, ezzel együtt a kiaknázandó üzleti lehetőségek száma. Ezért azon dolgozunk, hogy ezen a területen bővítsük kínálatunkat és növeljük vevőpartnereink számát.
Kulcsszerepben az árképzés
A Valdónál szintén úgy érzékelik, hogy miközben a saját márkák lendülete változatlan, a vásárlók visszatérnek a „megbízható” márkákhoz, ha a prémium termékek ár-érték aránya jól kommunikált.

Simon-Moldvay
Tímea
marketingvezető
Valdo Group
– A szemes kávé újra a leggyorsabban növekvő szegmenssé vált, részben a home-office utáni „minibarista” életérzés miatt – állapítja meg Simon-Moldvay Tímea, a Valdo Group marketingvezetője. – Új jelenség a funkcionális kávék (protein-, kollagén-, adaptogén-adalékok) térnyerése. A kávés szegmensben még nem forgalmazunk ilyen típusú kávékat, viszont funkcionális italokat és italautomatákat igen, amelyek egyedülállóak a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt.
A Mocca Negra Zrt. árképzési politikájánál mindig figyelembe veszi a fogyasztók igényeit.

Szűcs Attila
key account manager
Mocca Negra
– Bár ez a profitszint csökkenésével jár, azonban a kávéfogyasztók egyre nagyobb számban választják jó ár-érték arányú és prémium termékeinket is. Ezért az elmúlt években a piaci tendenciáknál kisebb mértékű volumencsökkenést, stagnálást éltünk meg, az idei első félévben pedig két számjegyű volumennövekedést könyvelhettünk el – újságolja Szűcs Attila, a Mocca Negra Zrt. key account managere.
Elmondja, hogy a diszkontok térnyerése valós, sőt, most már nemcsak a többi kiskereskedelmi csatorna konkurenciájaként kell velük számolni, hanem saját márkás termékeikkel, saját ellátási láncaikkal sok szegmensben immáron gyártói konkurenciát is jelentenek.
– Véleményünk szerint az infláció mértéke fordítottan arányos a márkahűséggel: minél magasabb az ár az adott kategóriában, annál gyengébb a márkahűség, és az ár is választási tényezővé válik – elemez Szűcs Attila. – Ha viszont csökkennek a kategória átlagárai, a fogyasztók visszatérnek a „kedvencekhez”, ami általában márkaterméket jelent.

Rezsdovics Kata
marketingvezető
Nespresso
– Manapság a kávérajongók, bár körültekintőbben költenek, éppen ezért azt a minőséget keresik, amely hosszú távon élményt és megbízhatóságot kínál számukra – állapítja meg Rezsdovics Kata, a Nespresso magyarországi marketingvezetője. – A prémium szegmens, amelyet a Nepressóval képviselünk, így nem veszít vonzerejéből, sőt: azt látjuk, hogy a minőségi kávék, a feledhetetlen ízek és a fenntarthatósági szempontok egyre fontosabbá válnak.
Egyre többen ismerik el a márka mögött álló munkát
A Segafredo Zanetti, amely az idei év első felében jelentős volumenemelkedésről számolt be a két évközi áremelés ellenére, az év második felében nem vár az árakban változást.

Tantó Attila
country manager
Segafredo Zanetti
Hungária
– Az előző évben megfigyelt tendenciák továbbra is meghatározóak: a diszkontőrök és ezzel együtt a saját márkás kávék térnyerése – állapítja meg Tantó Attila, a Segafredo Zanetti Hungária Kft. country managere. – A Segafredo Zanetti a szemes kávék szegmensében (amely idén is a legdinamikusabban fejlődő kávétípus az eladások tükrében) a legerősebb szereplő. A közép- és prémium kategóriás szemes kiszerelésű kávéink intenzíven fejlődnek. A belépő szintű termékcsoportunk értékesítése évről évre folyamatosan növekszik.
A Koffein Group Kft.-nél úgy érzékelik, hogy a prémium szegmensben, aki egyszer kipróbál egy tételt és ízlik neki, jellemzően hosszú távon is kitart mellette.

Benedek Csanád
marketing manager
Koffein Group
– Ez nemcsak az újrarendelési arányokon látszik, hanem abban is, hogy egyre többen értékelik a megbízható forrásból származó, frissen pörkölt kávé mögött álló munkát – és hajlandók is azt választani, ha az árkülönbség már nem elrettentő, hanem belátható– szögezi le Benedek Csanád, a Koffein Group Kft. marketing managere. – A robusta világpiaci árának meredek emelkedése után egyre több vásárló érzékeli, hogy minimális többletköltséggel szinte összehasonlíthatatlanul jobb minőséget kap, és ez a felismerés a céges beszerzésekben is megjelenik.
A cégnél mérsékelten optimisták a második félév tekintetében.
– Azt látjuk, hogy jelenleg a piac valamelyest normalizálódni látszik. De, mivel hosszabb távú lekötésekkel dolgozunk, hogy partnereinket megóvjuk a hirtelen árváltozásoktól, az árkorrekciókat fokozatosan tudjuk csak érvényesíteni. A második félévre fokozatos stabilizációt várunk, de továbbra is óvatosan kezeljük a beszerzéseket és az árazást, figyelembe véve a nemzetközi trendeket – fogalmaz Benedek Csanád.
Egyedi ízprofilok
Hogy a kávékultúra évek óta zajló fejlődését nem lehet „visszacsinálni”, azt jelzi, hogy a piaci szereplők innovációi nem az alkalmazkodást és a piaci helyzettel való megalkuvást tükrözik, a fókuszban sokkal inkább az egyedi ízélmények nyújtása áll.
A JDE az év második felében vezeti be például az új Omnia Fusion termékcsaládot az őrölt-pörkölt és a szemes kávé szegmenseiben.
– Két-két kiemelkedő kávé-termőterület párosításával alkottuk meg az izgalmas ízvilágot gondosan válogatott kávészemekből, szakértelemmel pörkölve azok számára, akik nemcsak rajonganak a jó kávéért, hanem kifejezetten keresik a kávétermelő régiók nyújtotta egyedi kávéélményt – nyújt felvilágosítást Bánóczki Réka. – Kávéink különlegessége, hogy minden egyes blend kivételes és egyedi ízprofilt kínál, legyen szó az ízjegyek kontrasztjáról, vagy egymást kiegészítő jellegéről.
Marketing terén az év második felében a termékbevezetések támogatására és a márkáik építésére, erősítésére koncentrálnak.
– Több márkánkkal jelenleg is aktívan kommunikálunk, ezt az év végi szezonra további kampányokkal fogjuk kiegészíteni – ígéri a brand manager. – Az idei évben jelentősen kiszélesítettük az általunk használt kommunikációs csatornákat. Célunk, hogy a jövőben is olyan, sokszínű kampányokat állítsunk össze, melyekkel hatékonyan és célzottan tudjuk a fogyasztóinkat elérni.

A kávébab árfelhajtó szerepét mutatja, hogy a legnagyobb arányú emelések az őrölt-pörkölt és a szemes kávé szegmenseiben zajlanak
Edukáció és élmény a partnerek bevonásával
A Coca-Cola HBC Magyarország a második félévben is kiemelt figyelmet fordít a vendéglátóhelyekkel való szoros együttműködésre, az edukációra, a szezonális kínálatok fejlesztésére, valamint a helyszínspecifikus ajánlatok kialakítása. A cél az, hogy a partnerek ne csak a terméket, hanem a márkák mögötti teljes értéket és élményt is tudják közvetíteni vendégeik felé, ezzel is fejlesztve a hazai kávékultúrát.
– A Caffè Vergnano márka kapcsán az év második felében több kiemelt kezdeményezés is fókuszba kerül – árulja el Sárközi Tamás. – Júniusban elindítottuk a Women in Coffee programot, amelyet Carolina Vergnano, a Caffè Vergnano tulajdonosa és vezérigazgatója hozott létre 2018-ban. A program hazai lábával egy országos kávéedukációs program született, amelynek egyik célja a résztvevő vendéglátó partnerek szakmai fejlesztése és társadalmi érzékenyítése, továbbá a fogyasztók bevonása a valódi női történetek és értékek mentén épülő kávékultúrába. A nyáron zajló Caffè Vergnano Barista Bajnokság folytatásaként a szeptemberi hazai döntő nyertese Torinóban képviselheti a hazai szakmát. Júliustól emellett 360 fokos marketingtámogatással indítottuk útjára a Caffè Vergnano globális márkakampányát, amely a Make Time Count platform alatt fut.
A Costa Coffee esetében kiemelt figyelmet fordítanak a HoReCa-partnerek támogatására, többek között digitális eszközökkel is, tudjuk meg tőle. Ennek részeként partner tartalomgyártóikkal dolgoznak együtt, akik hitelesen tudják bemutatni a márka élményvilágát a kiválasztott vendéglátóhelyeken – ezzel is hozzájárulva azok láthatóságának növeléséhez.

A kapszulás portfóliók ízek és kiszerelések mentén is szélesednek
Ízig-vérig prémium
A Cafe Frei számára az idei év első fele újabb sikereket hozott: a kávémárka kiskereskedelmi disztribúciója tovább bővült, miközben az eladások a tavalyi évhez képest is emelkedtek – számolt be Magyar István, a vállalat ügyvezetője.

Magyar István
ügyvezető
Cafe Frei
– Jól látható trend, hogy a piaci szereplők a csomagolással igyekeznek prémium hatást adni a termékeiknek – állapítja meg Magyar István. – Mi azonban kezdettől fogva nagyon izgalmas arculattal vagyunk jelen a kiskereskedelemben is, igyekszünk más márkaértékeket is – például a fenntarthatóságot, környezettudatosságot – képviselni. Vannak olyan termékeink, amelyeket ősszel megújítunk. Célunk, hogy továbbra is megőrizzük azt az extra élményt, amit a fogyasztóink éreznek a márkával kapcsolatban.
A cégnek az év második felében a kapszulák szegmensében Nespresso-kompatibilis és Dolce Gusto vonalon is lesznek újdonságai, emellett a szemes kávék esetében is kerülnek újabb ízek a választékba. Az instant kávék területén viszonylag újak a csomagolások, és bővítik a választékot is.
Bár Cafe Frei ismertsége és a márkahűség erős, a márka mára igazi „love branddé” vált, az értékesítési eredmények további növeléséhez célzott marketingaktivitásokra van szükség.
– Integrált kampányokkal igyekszünk erősíteni jelenlétünket mind az online, mind az offline térben – jelzi az ügyvezető. – Izgalmas termékkapcsolódásokon is dolgozunk, amelyek új élményeket kínálnak a fogyasztóknak. Fontos stratégiai elem, hogy bizonyos termékek kizárólag a Cafe Frei kávézóiban érhetők el, míg más termékek esetében exkluzív megállapodásokat kötünk partnereinkkel, ezzel is erősítve a prémium pozíciót.
Népszerűek a szezonális ízek
A fogyasztásra kész kávék piaca dinamikusan fejlődik az utóbbi években, és ebben a fejlődésben egyre nagyobb szerepe van a Starbucks prémium termékeinek.

Gódor Andrea
senior trade marketing
manager
Foodnet
– Kutatásaink szerint a fogyasztók háromnegyede, amikor először vagy hosszú idő után újra kóstol meg egy kávéitalt, akkor egy szezonálisan elérhető új ízt választ – ismerteti Gódor Andrea, a Foodnet Zrt. senior trade marketing managere. – Érthető tehát, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos innovációra, minden évben újabb és újabb különleges variánsokkal jelenünk meg. Nincs ez máshogy az idei évben sem, hiszen a Starbucks Frappuccino Sip on Sunshine nyári limitált termékünk után októbertől több karácsonyi különlegességgel is készülünk. Lesz olyan kávénk, amely ünnepi csomagolást kap, lesz, ahol a korábbi évekből ismert limitált kiadás lesz újra kapható, és olyan is, ahol a piros karácsonyi köntösben egy teljesen új termékkel fognak találkozni a fogyasztók.
Habár a Starbucks már egy igazán jól ismert márka a magyar piacon, ezt tovább erősítik kóstoltatások szervezésével, egyre szélesebb listázottsággal, másodlagos kihelyezésekkel és a boltokban növekvő számban kihelyezésre kerülő márkázott hűtőkkel is.
– Mint sok más szegmensben, itt is kiemelten fontos szerepe van a promóciós stratégiának – húzza alá Gódor Andrea. – Jól látható, hogy egy-egy akció keretében azonnal elérhetjük azokat a fogyasztókat is, akik az olyan prémium termékeket, mint a Starbucks, normál áron egyáltalán nem, vagy csak ritkán vásárolnak. Így idén is folytatjuk az ilyen típusú aktivitásainkat. Ami újdonság lesz a fogyasztóink számára, hogy nem csupán az üzletekben fognak kóstoltatásokkal találkozni, hanem már egyéb helyszíneken is, ahol a fiatalabb korosztályt célozzuk meg. Ezenfelül olyan promóciókkal is készülünk, amelyekkel nem csupán kedvezőbb árat ajánlunk, hanem meglepjük és jutalmazzuk hűséges vásárlóinkat.
Bővítés ízekben és kiszerelésekben egyaránt
Az ízesített kávé iránti növekvő igény vezérelte a Nestlé legújabb termékbevezetését is, az azonnal oldódó, karamellás és mogyorós ízű NESCAFÉ kávékat. A nagy kiszerelések iránti töretlen kereslet pedig kapszulás kávéportfóliójuk bővítésére sarkallta a céget: idéntől a Nespresso Original kávégépekhez kétféle 18 kapszulás NESCAFÉ Farmers Origins is vásárolható, a NESCAFÉ Dolce Gusto rendszerhez pedig a magyar piacon rendkívül népszerű Flat White termékből vezettek be 30 kapszulás nagykiszerelést.
– A kávéházi trendek az otthoni kávéfogyasztást is nagyban meghatározzák, ezeket is folyamatosan figyelemmel kísérjük. Ennek eredményeként frissítettük NESCAFÉ Cappuccino termékválasztékunkat, valamint bevezettük az intenzív, karakteres Starbucks by Nespresso Ristretto Shot újdonságunkat is – teszi teljessé a képet Gyopár Attila.
A jegeskávé-fogyasztás felívelő trend Európában és nálunk is, így a nyári időszakban a Nestlé számára ez az elsődleges prioritás a teljes kávé üzletágon belül. Ennek részeként a NESCAFÉ 3in1 Frappé termékeiket bolti fókusszal, kóstoltatással, displaykkel és bolti dekorációval támogatják, kapszulás termékeikhez a digitális térben jegeskávé-recepteket osztanak meg. Emellett a NESCAFÉ karamellás és mogyorós ízű instant kávékat a boltokban és online egyaránt támogatják.
– Az év utolsó időszaka nagyrészt a NESCAFÉ 3in1 termékcsaládról fog szólni, amelyet 360 fokos marketingkampánnyal támogatunk, ATL- és BTL-eszközökkel egyaránt – tekint előre a kávéüzletág vezetője. – Azonban a NESCAFÉ Dolce Gusto és Starbucks by NDG fogyasztóknak sem kell aggódniuk, hiszen év elején indított Premio hűségprogramunk egész évben elérhető, a dobozokban található kódokat feltöltve továbbra is értékes napi, heti és havi nyeremények találnak gazdára.

Az instant kávék csészére vetített alacsony ára felértékelődött a fogyasztók szemében
Kávék valami extrával
A Nestlé Nespresso divíziója a funkcionális italok növekvő népszerűségére reagálva hozta létre Coffee+ kollekcióját, amelyben a kávékhoz valamilyen extra összetevőt – ginzengkivonatot, extra koffeint, B12- vagy B6-vitamint – párosítottak, így adva egy kis pluszt a megszokott kávéélményhez.
– Az ízesített kávékínálatot a hazai fogyasztók különösképp kedvelik, de a különböző hosszúságú, jeges és a nem hagyományos módszerekkel készült kávékülönlegességekre is nyitottak – mondja Rezsdovics Kata. – Ennek egyik nagyon jó példája a cold brew: a Nespresso Vertuo rendszernek köszönhetően már otthon is pár perc alatt elkészíthetünk egy cold brew ihletésű, könnyed, gyümölcsös hideg kávéitalt.
Innovációs munkájuk során igyekeznek élményt nyújtani fogyasztóiknak a mindennapokban. Kávészakértőik csakis kiváló, fenntartható forrásból származó kávét használnak.
– Alapelvünk, hogy a minőségben nem kötünk kompromisszumot – emeli ki a Nespresso magyarországi marketingvezetője. – Folyamatosan reagálunk a trendekre: idén bemutattuk az Oatly zabitalmárkával együttműködésben fejlesztett kávékapszulánkat, amely az első, kifejezetten zabitalhoz megalkotott blendünk, de a nyárra elhoztuk az óriási népszerűségnek örvendő pisztáciás ízű kávét, és további újdonságokkal is készülünk.
Az év második felében az őszi kampányuk mellett kiemelt figyelmet kap majd az ünnepi kollekció, amely minden évben nagy érdeklődést kelt a fogyasztók körében.
Gyorsabban, zöldebben, kényelmesebben
Kávégép- és italautomata-fejlesztő és gyártó vállalkozásként a Valdo Group az automatáik folyamatos innovációját tekinti elsődlegesnek.
– Minden fejlesztésünket három szempont vezérel: az energiahatékonyság, a legújabb digitális megoldások és a környezeti lábnyom csökkentése – sorolja Simon-Moldvay Tímea. – Az év második felében tervezzük Lumina szemeskávé-automatánk következő generációjának fejlesztését, amelynek célja a megbízhatóság növelése mellett a még gyorsabb ügyfélkiszolgálás, a megszokott magas minőségben.
A következő nagy esemény a cég életében 2026 márciusában a SIRHA Budapest szakkiállítás lesz. Ezenkívül üzleti és szakmai konferenciákra is ellátogatnak helyben installált gépekkel és kóstoltatással.
– A fizikai jelenléten kívül az online térben is jelen vagyunk, folyamatosan kommunikáljuk újdonságainkat, erősségeinket – fűzi hozzá a marketingvezető. – Számunkra a második félév kulcsszava az „elérhető prémium”: prémium élmény, de kiszámítható költség és fenntartható működés – ez szolgálja a vásárlót, a partnereinket és a Valdo Group hosszú távú növekedését egyaránt.
Címkével garantált fenntarthatóság
A Segafredo márkát jegyző vállalat, a Massimo Zanetti Beverage Group innovációs törekvéseit a fogyasztói igények és fenntarthatósági szempontok egyaránt vezérlik. Emellett arra is törekszik, hogy termékei összhangban maradjanak a márka által képviselt célokkal.
– Az utolsó negyedévben Bio és Fairtrade címkével ellátott, új termék bevezetésére készülünk FMCG-oldalon, továbbá a közeljövőben egy nemzetközileg egységesebb portfólió kialakítása is terítéken van – számol be a várható újdonságokról Tantó Attila.
Marketingjükben egyre erősebben fókuszálnak az online jelenlétre.
– Míg a fizikai térben való kóstoltatások ugyan háttérbe szorultak, addig digitálisan közösségimédia-kampányokkal ösztönözzük a vásárlásokat és partnereinket – közli a Segafredo Zanetti Hungária Kft. country managere.
Emelik a fordulatszámot
A Mocca Negra komoly energiákat fordít gyártásfejlesztésre.
– Folyamatosan emeljük a fordulatszámot: szemes és őrölt kávéink széles választéka áll a fogyasztók rendelkezésére, többféle ízintenzitással, megújult külsővel – jelzi Szűcs Attila. – 2021 óta a kényelmi szempontokat előnyben részesítő fogyasztók számára kapszulában is elérhetőek vagyunk, terveink szerint rövid időn belül ízesített változatban is. Emellett nagyon sikeresek a bérgyártónk által készített, általunk forgalmazott Mantaro italporaink is. Legfrissebb innovációnk még tesztidőszakában jár, a funkcionális üdítő italok kedvelőit célozza meg, erről még korai konkrétumokat elárulni.
A cég az idei évet egy tudatos marketing-szemléletváltással indította. Ennek középpontjában a digitális eszköztár erősítése áll.

Orosz Panka
marketingvezető
Mocca Negra
– Az év második felében ezeket az irányokat visszük tovább, különösen a márkaismertség építésére és a fogyasztók figyelmének tartalomalapú megnyerésére helyezve a hangsúlyt – fogalmazza meg Orosz Panka, a Mocca Negra Zrt. marketingvezetője.
Kapszulák prémium specialitásokból

Lonkai Márton
alapító-tulajdonos
Samurai Shoelace
A Samurai Shoelace Kft. másfél éve van jelen a piacon. Azóta prémium gyártóként folyamatos növekedést érzékel a saját szegmensében, közli Lonkai Márton, a cég ügyvezető igazgatója, aki ennek hátterét is megvilágítja:
– A zöld kávé árának növekedése arányában jobban érintette az alacsonyabb minőségű tömegárukat, mint a már az eddig is a drágább szegmensbe tartozó prémium kávékét. Így az olló elkezdett szűkülni a két szegmens között. Az „olcsó kávé” fogalma már nem értelmezhető, a jelenlegi átlagos zöldkávé-árakon néhány éve prémium specialtyt lehetett vásárolni a kereskedőktől. A jelenlegi alsó polcos bolti ár csak a profit csökkentésével tartható tovább.
A Samurai Shoelace olyan kávékat próbál eljuttatni a vásárlóik otthonába, amelyeket máshogy nem tudnának megkóstolni sem. Mind vertikálisan, mind horizontálisan tervezi portfóliójának bővítését: egyre több prémium kávét kínálni, valamint limitált szériákban bemutatni azokat a különlegességeket, amelyeket például a kávés világbajnokságokon készítenek a versenyzők.
– Elsősorban a márkaismertségünket szeretnénk növelni a prémium szegmens vásárlói körében, mivel ez mind a saját online eladásainkra, mind a disztribútor partnereink tevékenységére van eladásnövelő hatással – fogalmazza meg fő marketingcéljukat Lonkai Márton.
A minőség a víznél kezdődik
A Koffein Groupnál alapfilozófia a partnerekkel való jó kapcsolat fenntartása: folyamatosan figyelik a visszajelzéseiket, és azokra igyekeznek minden esetben gyorsan, rugalmasan reagálni.
– Idén különösen fontos fókuszterület lett a vízminőség kérdése – árulja el Benedek Csanád. – Magyarország több régiójában is komoly problémát okoz a kemény víz, amely egyrészt felgyorsítja a kávégépek amortizációját, másrészt rontja a lefőzött kávé ízét és aromáját. Ezt a kihívást vízlágyító rendszerek bevezetésével kezeljük, melyek mostantól elérhetőek a szolgáltatásaink részeként. Emellett folyamatosan bővítjük a gépparkunkat is.
Kávékínálatuk folyamatosan frissül: új ízvilágokat keresnek, kóstolnak, tesztelnek, és amit jónak találnak, azt be is vezetik. Az év második felében különösen nagy hangsúlyt fektetnek a rendezvényekre.
– A digitális térben is aktív jelenléttel dolgozunk: a legfontosabb közösségimédia-felületeken naprakész, értékes tartalmakat osztunk meg, gyors, barátságos válaszadással építjük a bizalmat – mondja a Koffein Group Kft. marketing managere.
Indulásra készen

Kúti Kornél
kiemelt partnerekért
felelős ügyvezető igazgató
Brando Csoport
A Brando Csoport kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik a vendéglátóipari (HoReCa) szegmensben, ám kiskereskedelmi portfóliójának fejlesztése is az utolsó fázisába lépett, a termékajánlások előkészítése befejeződött, így indulásra készen állnak.
– Új termékeinkkel célunk, hogy friss és karakteres színt vigyünk a hazai kávépiac kínálatába – fogalmazza meg Kúti Kornél, a Brando Csoport kiemelt partnerekért felelős ügyvezető igazgatója. – Saját pörkölőüzemünk a régió egyik legnagyobb kapacitásával rendelkezik, és jelentős növekedési potenciált hordoz magában. A már eddig is sikeresen működő saját márkás megoldások mellett jelenleg a Brando márka építése és piaci pozíciójának megerősítése élvez kiemelt prioritást.
A 2 fő fókusz a cégcsoportnál a termék- és csomagolásfejlesztés, valamint a márkanév ismertségének a növelése.
Babokban az erő: teret nyertek a szemes kávék
Az NIQ kiskereskedelmi indexe szerint 2024 júniusa és 2025 májusa között több mint 130 és fél milliárd forintért landolt 22 ezer tonna kávé a kosarakban. Ez értékben 8%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor a kilóban mért eladások 4%-os visszaesést mutatnak.

Vendégszerző:
Égi Zsófia
analytic insights
associate
NIQ
A gyártói márkák forintforgalma ugyan gyarapodni tudott, volumenben azonban visszaesést produkáltak. Ezzel szemben a kereskedői márkák értékben dinamikusabban nőttek, így 2 százalékpontos térnyerés után a piac közel negyedét hasították már ki, mindemellett volumenben mérve is fejlődni tudtak.
A piacon továbbra is az őrölt kávé vezeti a mezőnyt, 30%-os részesedéssel, mely két százalékponttal magasabb az előző időszakhoz képest. Ugyanakkor mennyiségben két számjegyű visszaesés sújtotta ezen szegmenst. A második helyet változatlanul a kapszulás kávék foglalták el 22%-os részesedéssel. A harmadik helyre a szemes kávék kerültek, melyek két százalékponttal növelték részarányukat, így már a forgalom közel ötödét adták. Ráadásul, az őrölt kávékkal ellentétben, mennyiségben is bővülni tudtak. Az ennél kisebb szegmensek közül kiemelkedtek az instant kávéspecialitások, amelyek a forintforgalom 18%-át tették ki.
A koffeines kávék értékbeli piacrésze továbbra is 97% volt. Értékben 8%-os növekedést értek el, volumenben viszont 4%-kal megcsappantak. A koffeinmentes termékek ezzel szemben forintforgalmukat és mennyiségbeli eladásaikat is tudták növelni.
A 101–250 grammos kiszerelések adták a piac 41%-át, utánuk következtek az 501–1000 grammos termékek a forgalom 22%-ával. A 30 grammos vagy annál kisebb termékek az eladások további 17%-át ölelték fel. A forgalom fennálló részét képző méretek közül kiemelt szereppel bírtak még a 71–100 grammos kávék.
A tasakos termékek a forgalom közel kétharmadát bonyolították le, míg a dobozos kiszerelések további egynegyedét adták. Az üveges formátum piacrésze közel egytizednyi volt.
Fogy a kávé, nő a prémium: változnak a szokások a csészék mögött
Az elmúlt egy évben újra kevesebb kávét ittunk, mint egy évvel korábban. A kávépiac a 2025 MAT májusi adatok alapján ezúttal közel 4%-ot csökkent az elfogyasztott csészék számát tekintve, miközben értékben 8,4% nőtt.

Vendégszerző:
Scheiling József
business development
lead
YouGov®
A kávévásárlók száma nem sokat változott az elmúlt egy évben – ahogyan korábban sem. Száz háztartásból 93 háztartás vett kávét a 2025 MAT májusi adatok szerint. Ugyanakkor a vásárlási gyakoriság folyamatosan csökkent: az elmúlt egy évben a háztartások 11,7 alkalommal vásároltak kávét, míg három évvel ezelőtt ez a szám közel 13 volt. A csökkenés párhuzamosan zajlott a 2022-ben kezdődő jelentős áremelésekkel. Jó hír viszont, hogy a megelőző évhez képest már csak egyetlen tizedponttal csökkent a gyakoriság 11,8-ról 11,7-re, azaz a visszaesés jelentősen lelassult, gyakorlatilag megállt. Az, hogy a volumen most mégis csökkent, főleg annak köszönhető, hogy a megelőző 12 hónaphoz képest 3%-kal csökkent az egy vásárlási alkalomra jutó átlagos mennyiség.
Csatornák szempontjából a drogériák (EcoFamily, dm, Rossmann) és az online csatorna csészében mért mennyiségi eladása erősödött, ugyanakkor a diszkontokban eladott mennyiség összességében nem – bár volt olyan lánc, amelyiknek sikerült nőnie. A hipemarketekben eladott volumen 20%-kal csökkent, ennek következtében részesedésük is jelentősen visszaesett. Emellett a láncokhoz tartozó kisboltok volumene is 15%-ot csökkent.
Egy csésze kávé átlagára a teljes piacon közel 13%-kal emelkedett a 2025 MAT május időszakban. Ebben a szegmensenként eltérő mértékű áremelkedések mellett szerepet játszott az is, hogy a csészénként olcsóbb szegmensek mennyiségi eladásai jellemzően csökkentek, miközben a drágábbak jellemzően inkább növekedtek. A legnagyobb szegmensnek számító – és csészénkénti árban második legolcsóbb – őrölt kávét tavaly ismét kevesebben vásárolták, így volumene tovább csökkent (több mint 10%-kal csészében mérve).
A YouGov Shopper Intelligence Nyereség&Veszteség analízisével mélyebben megvizsgálva a csökkenést, azt is látjuk, hogy ennek több oka is volt. A visszaesés fele annak tudható be, hogy a háztartások más fajta kávékat vásároltak az őrölt kávé helyett – leginkább babkávét és instant kávékat. A csökkenés másik fele viszont arra vezethető vissza, hogy sok háztartás egyszerűen vagy kevesebb őrölt kávét vásárolt, vagy egyszerűen elhagyta azt a kávérepertoárjából, anélkül, hogy bármilyen más kávét vásárolt volna helyette otthonra, ezáltal akár (de nem feltétlenül) csökkentve teljes kávéfogyasztását.
Mindeközben a szemes kávét egyre többen vásárolták, tavaly közel 7%-kal többen mint egy évvel korábban. Volumene így tovább nőtt, több mint 3,1%-kal.
A kapszulás kávék népszerűsége folyamatosan erősödött, a Nespresso-rendszerű kapszulák töretlen fejlődésének köszönhetően az elmúlt években. A Nespresso-kompatibilis kapszulákat az elmúlt egy évben 9%-kal több háztartás vásárolta, mint az előző évben. Volumene főként ennek köszönhetően közel 13%-kal nőtt.
Kicsit mélyebbre ásva a Nyereség&Veszteség analízis segítségével azt is látjuk, hogy nemcsak az új háztartások megnyerése (akár olyanoké is, amelyek az előző évben semmilyen kávét nem vásároltak) játszott szerepet a növekedésben, hanem a már korábban is vásárló háztartások vásárlásainak erősödése is.
A teljes piac csökkenésében jelentős része volt még az egykomponensű hagyományos instant kávénak, mely egyébként a piacon egy csészére vetített árával a legolcsóbbnak számít. Ez a szegmens az őrölt és a babkávé után a harmadik legnagyobb a piacon. Mennyisége egy év alatt 6,4%-ot csökkent mind a vásárlási gyakoriság, mind pedig az egy alkalommal vásárolt mennyiség csökkenésének köszönhetően.
Az instant kávékeverékek (3 az 1-ben, 2 az 1-ben, capuccino stb.) ugyanakkor összességében már nem csökkentek, bár nem is növekedtek.
Összefoglalva tehát a piac nem egyszerűen csökken, hanem át is alakul. Miközben az őrölt kávé lassan veszít dominanciájából, a szemes kávé, és a kapszulák új kávézási kultúrát építenek. A kérdés így már talán kevésbé az, hogy hány csésze kávét iszunk, hanem inkább az, hogy milyen élményt keresünk benne.
Kapcsolódó cikkeink
Ősznyitó kupon a Rossmannban – extra kedvezménnyel indul a szezon
A Rossmann különleges meglepetéssel indítja az őszt: szeptember 1–7. között minden…
Tovább olvasom >GLS az innováció élvonalában
A GLS Hungary az elmúlt években látványos fejlesztésekkel formálta újra…
Tovább olvasom >Nem a méret számít, hanem a partnerség – A Dunapacknál a kis ügyfelekre is nagy figyelem jut
Interjú Szőnyi Zoltánnal, a Dunapack Packaging értékesítési igazgatójával A csomagolóiparban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Romlott a gazdasági hangulatindex az EU-ban és az euróövezetben augusztusban, Magyarországon javult
Romlott a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és az Európai Unióban…
Tovább olvasom >Augusztusban négyhavi csúcsára ért fel a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >A GVH állítja: minden elköltött 100 forintból legalább 70 a multiké
A multinacionális kiskereskedelmi láncok uralják a 8400 milliárd forint bruttó…
Tovább olvasom >