Robottechnológiát vezet be soroksári üzemében a Rondo Hullámkartongyártó Kft.

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 19. 11:15

Húsz év alatt több mint 10 milliárd forintot ruházott be Magyarországon a csomagolóipari cég.

Teljesen automata áruáramlási rendszert épít ki budapesti üzemében a Rondo Hullámkartongyártó Kft., amely mintegy 350 millió forintot költ el a befejezéséhez közeledő beruházásra. Az osztrák érdekeltségű vállalat Soroksáron működő gyárában naponta 700-800 raklapnyi hullámkartonpapír terméket állít elő, több száz hazai és külföldi iparvállalatot látva el korszerű, környezetbarát csomagolóanyaggal. Az új fejlesztés a teljes magyarországi csomagolóipar számára kijelöli a fejlődés útját, elébe menve a csomagolások tisztaságára és az élelmiszer-biztonsági szempontok fokozott figyelembe vételére vonatkozó növekvő vásárlói igényeknek – hangsúlyozzák a Rondo Hullámkartongyártó Kft. szakemberei.

hullamkartonNem lesz szükség többet raklapokra és targoncákra a Rondo Hullámkartongyártó Kft. budapesti üzemének gyártástechnológiai részén a társaság legújabb beruházásának elkészültét követően. A magyarországi csomagolóipar piacvezető vállalatai között jegyzett Rondo a soroksári gyárában, 350 millió forintos beruházással, egy robottechnológiával működő ún. palettázó berendezést telepít, ezzel téve teljessé automata áruáramlási rendszerét.

„Az M0-ás autóút közvetlen szomszédságában található üzemünkben, három műszakos működés mellett, naponta 700-800 raklapnyi kész hullámkarton csomagolóanyagot gyártunk, napi szinten 30-35 kamiont megpakolva a készáruval. Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy az elkészült csomagolóanyagok rakodása fennakadások nélkül, gyorsan és biztonságosan történjen” – fogalmazott Sigray Mária, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalatvezető kifejtette: a hamarosan működésbe álló új berendezésnek köszönhetően az elkészült csomagolóanyagok szállításra történő előkészítése egyszerre lesz gördülékenyebb és biztonságosabb.

Az új technológia bevezetése az egész hazai csomagolóipar számára példaértékű. Annak köszönhetően ugyanis, hogy a gyártási részlegre a fejlesztés elkészültét követően nem fognak bekerülni a piacon forgó raklapok, az egész gyártási folyamat tisztábbá és ellenőrizhetőbbé válik. Az újítás lényege, hogy a gyártósor végén egy robotizált berendezés veszi a le a készárut, és rendezi szállításra alkalmas egységekbe. „A csomagolóiparban a vásárlók oldaláról egyre nagyobbak a csomagolóanyagok tisztaságára és az élelmiszer-biztonságra vonatkozó elvárások. A teljesen automatizált áruáramlási rendszer kialakításával a Rondo minden eddiginél magasabbra teszi a mércét a piacon, elébe menve a vevői igényeknek” – hangsúlyozta Sigray Mária.

A Rondo csoport elsőként – egy évvel ezelőtt – két ausztriai gyárában szerelt fel hasonló automata berendezéseket. A kedvező tapasztalatokat látva a társaságcsoport tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a magyarországi gyárukban is bevezetik a piacon iránymutatónak számító technológiát.

„A Rondo számára kiemelten fontos a magyar piac, illetve a cégcsoport magyarországi gyártóbázisa. Ezért a tulajdonosok a soroksári üzembe, elindítása óta, mindig a piacon elérhető legkorszerűbb gépsorokat és berendezéseket szerelték fel. Ennek a stratégiának a folytatását mutatja az újabb beruházás” – szögezte le a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A Rondo 1994-ben alapította magyarországi leányvállalatát Rondo Hullámkartongyártó Kft. néven. A cég azóta – folyó értéken számolva – több mint 10 milliárd forintot költött beruházásokra. A mintegy 190 főt foglalkoztató társaság, az indulás évét leszámítva, minden évben jelentős nyereséget ért el, a magyar piacon megtermelt haszon meghatározó részét magyarországi gyártóbázisa fejlesztésére forgatva vissza. A vállalat legutóbb 2011-ben hajtott végre jelentősebb beruházást, amikor mintegy 2 milliárd forintot költött el soroksári gyártóbázisa bővítésére.

„A folyamatos nyereséges működésnek köszönhetően társaságunk az elmúlt húsz évben összesen mintegy 2,5 milliárd forint társasági és iparűzési adót fizetett be a magyar költségvetésnek, miközben fejlesztéseit mindig saját erőből, pályázati vagy pénzintézeti segítség nélkül finanszírozta. Mindez azt mutatja, hogy a Rondo kedvező feltételeket talált a termeléshez Magyarországon, s egyúttal jelentős hozzáadott értékkel tudott hozzájárulni a magyar csomagolóipar fejlődéséhez” – tette hozzá Sigray Mária.

Kapcsolódó cikkeink