Robotok szorítják ki az emberi munkaerőt

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 18. 11:00

Az emberi társadalmat veszélyeztető folyamatra hívta fel a figyelmet egy igen tekintélyes professzor: 30 év múlva minden második, jelenleg emberek által végzett munka robotoké lesz – írja az mfor.hu.

robot

Óriási gondot okozhat a humán társadalomban, ha beigazolódik Raymond Kurzweil prognózisa. Az amerikai feltaláló, író, futurológus szerint ugyanis a robotok hamarosan elveszik az emberek munkáját. Előrejelzése szerint az elektronika fejlődésének köszönhetően 30 éven belül a munkahelyek 50 százalékát számítógépek és robotok fogják betölteni.

Ez elvileg rózsás jövőképet is festhetne, lazító, szórakozó, golfozgató emberek tömegeivel, a gyakorlatban viszont ez aligha így fog lezajlani egy másik tekintélyes professzor, Moshe Vardi szerint. Az egyik jelentős szakmai szervezet, az American Association for the Advancement of Science hétvégi eseményén meglehetősen komor képet festett a Rice University professzora. Szerinte ugyanis a technikai fejlődés kapcsán van egy naiv tévképzet a társadalomban.

A professzor szerint ugyanis miközben úton-útfélen azzal az axiómával találkozunk, hogy a fejlesztések mind az egyén, mind a társadalom számára óriási haszonnal járnak, ez a gyakorlatban könnyen megkérdőjeleződhet. Szerinte tipikus feltételezés az, hogy ha a gépek végzik az emberek helyett a munkát, akkor annak csupán az lesz a következménye, hogy több szabadon eltölthető idővel rendelkezik majd a lakosság. A professzor szerint azonban ez egyáltalán nem biztos, hiszen nem látszik például, hogy ennek költségét ki fogja viselni.

Tetézi a bajokat, hogy szerinte, ha a vállalatok, vagy az államok magukra is vállalnák a társadalmi jólét finanszírozását, a társadalmi következmények akkor is felmérhetetlenek. Moshe Vardi szerint ugyanis a munkavégzés az emberi öntudat része jelenleg, amit néhány évtized alatt nem lehet megváltoztatni.

Adminisztratív akadályokkal a kutatások és a fejlesztések ugyan lassíthatóak, de megállítani biztos, hogy nem lehet ezeket. Így inkább el kellene kezdeni felkészíteni a társadalmat a változásokra. A professzor a helyzetet az ipari forradalom korához hasonlította, amely ugyan a világ egyes részein időben szakaszosan valósult meg, ugyanakkor a nagyfokú gépesítés akkor is közrejátszott a komoly társadalmi változásokban, és számos kirobbanó forradalomban is. (mfor.hu)

Kapcsolódó cikkeink