Robotok dolgoznak egy farmon

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 17. 11:05

Új ipari forradalom kezdetén tartunk, amely gyökeresen át fogja alakítani a mezőgazdaságot is. A sorvezetők, automatikus szakaszolók, robotpilóták és drónok csak a kezdetet jelentik, kijelölték ugyanis az első olyan parcellát Angliában, amelyet emberi kéz érintése nélkül fognak megművelni.

arpa

Közvetlen emberi beavatkozás nélkül, kizárólag távirányítású robotokkal fognak megművelni egy egyhektárnyi kísérleti parcellát Angliában. Nemcsak a gépkezelők hiányoznak majd, de agronómusok sem szemrevételezik személyesen a földet. Mindenben rábízzák magukat a drónok, szenzorok és különféle precíziós eszközök által gyűjtött adatokra, információkra, és ezek alapján próbálnak megalapozott döntéseket hozni. Ez az első ilyen próbálkozás a világon, bár a megvalósításhoz szükséges technológia már jó ideje létezik.
Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Három angol mérnök határozta el, hogy egy hektáron – kísérletképpen, emberi kéz érintése nélkül – tavaszi árpát fognak termelni. Ez arrafelé gyakori növénynek számít, az Egyesült Királyságban évente 4 millió tonnát takarítanak be. A projekt 2016 októberében indult, az agrár-felsőoktatási intézményként ismert edgmondi (nyugat-angliai) Harper Adams University támogatásával.

A fejlesztők első lépésként legyártották és többször letesztelték a nem túl méretes, elektromos működtetésű, négykerekű robot prototípusát. Az ebben alkalmazott technikát aztán beleépítették egy Iseki traktorba, ez lesz a parcella „vezérgépe”, rá hárul majd a feladatok nagy része. Különös figyelmet szenteltek a biztonságnak, hiszen a gép önálló cselekvésre lesz képes, ezért folyamatosan lézerszkennerekkel pásztázza maga körül a területet, és rögtön megáll, ha valami akadályt észlel.

A “Hands Free Hectare” (szabad fordításban: egy hektár, szabad kézzel) elnevezésű projekt márciusban indul a vetéssel, és a kísérlet alkalmas lesz annak bebizonyítására, hogy ma már a teljes termesztéstechnológia automatizálható. A betakarítást augusztus-szeptember környékére tervezik. Az automatizálás a gazdálkodás jövője, hiszen jelenleg olyan méretű gépekkel vagyunk kénytelenek termelni a minél nagyobb termésmennyiség érdekében, ami hosszú távon fenntarthatatlan és káros – véli a fejlesztők egyike, Kit Franklin.

Az agrobotoknak is nevezett mezőgazdasági robotok használatával elkerülhető lesz a talajtaposás, és a túlzott energiafelhasználás. Az új módszerrel a növények nemcsak zónánként, de akár egyedenként is kezelhetők lesznek, így optimalizálva az inputanyag-felhasználást. Ez nem arról szól, hogy el akarjuk venni az emberek munkáját – fejti ki Kit Franklin –, inkább csak a munkájuk jellege fog megváltozni.

A traktorosnak többé már nem kell a fülkében zötykölődnie, hanem flottamenedzserré válik, aki sok-sok ügyes kis gép munkáját felügyeli, és közben analizál, figyeli, hogy a termés rendben fejlődik-e. A projekt résztvevői szerint a sorvezetők, robotpilóták, vagyis a precíziós gazdálkodáshoz szükséges eszközök jelenlegi használata csupán az első állomás azon az úton, amely a teljes automatizálás felé vezet. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink