Robot szakácsok által készített egytálételeket kínál egy horvát étterem
Mintegy 70, robot séf által készített egytálételből választhatnak a Bots&Pots Sci-Food bisztró vendégei Zágrábban.
Az étterem tulajdonosai szerint ez a világ egyetlen olyan étterme, ahol emberi közreműködés nélkül, robotizált módon készülnek a fogások – az étterem munkatársainak feladata kizárólag a friss hozzávalók gépbe töltésére korlátozódik.
Az eszközök az étterem séfje által alkotott digitális receptek alapján adagolja az ételekhez az olajat és a fűszereket.
Más hasonló éttermekben, a robotok krumplit és a hamburgert sütnek, pizzát készítenek, vagy felszolgálják, esetleg kiszállítják a kész ételeket, de „nincs olyan robot, amely friss alapanyagokból készít egytálételeket” – állítja az étterem társtulajdonosa, Hrvoje Bujas.
Bujas partnereinek hét évbe telt, hogy az ötletet megvalósítsák és több mint 1,07 millió dollárnyi beruházással 2022-ben végül megnyissák az éttermet.
A GammaChef névre hallgató robot digitálisan „tanulja meg” az egyes fogások elkészítésének módját az étterem séfjétől, amit aztán „emlékezetből” végtelen számú alkalommal képes elvégezni.
Az öt robot egyenként négy adagot képes 15 perc alatt, illetve közel 100 adagot egy óra alatt elkészíteni – mondta el Bujas. Egy készülék 10668 dollárba kerülne.
Kapcsolódó cikkeink
Korszerű logisztikai központot nyitott a SPAR Horvátországban
Október 9-én új logisztikai központot nyitott a SPAR a horvátországi…
Tovább olvasom >A World Culinary Awards idén is díjazta a legjobb éttermeket
A gasztronómiai világ legjobbjait ünneplő World Culinary Awards idén is…
Tovább olvasom >Horvátországban nőtt a turizmusból származó bevétel
Az év első hat hónapjában Horvátországban nőtt a külföldi turistáktól…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >