Rigó Csaba Balázs: úgy tűnik, a vásárlók nem engedik a nyerészkedést az élemiszereken

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 26. 12:13

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt a versenyhivatal vizsgálódásairól azon a téren, hogy a drasztikus áremelkedések indokoltak-e.

A fogyasztás csökken, ha nagy a nyerészkedés

„A magyar élelmiszeripari áremelkedések kiugróak, de mindenkink más a fogyasztói kosara. Lehet, hogy igazuk van azoknak, akik a veszteségeiket be akarják hozni más termékeken, de azt meg kell nézni, hogy ekkora mértékű veszteségszétosztás indokolt-e. Ha engedik a vevők, tud nyerészkedni egy vállalkozás, de megjelent az adat, hogy visszaesett a fogyasztás, vagyis úgy tűnik, a vásárlók nem engedik”

– jelentette ki.

Mint mondta, a GVH-nak van egy eszköze, megkérdezheti a kereskedőket, mennyiért vettek és mennyiért adtak el termékeket, és itt kötelező választ adni, így tudják megnézni, miért emelkednek az árak.

„Azt biztosan ki tudjuk majd mutatni, hogy ki a ludas” – fogalmazott, hozzátéve: a vizsgálat végén lesz egy jelentés, amit társadalmi vitára bocsátanak majd.

Ha találnak versenyjogi jogsértést, előfordulhat, hogy a lezárt év összárbevételének 10 százaléka is lehet a bírság, de Rigó Csaba Balázs szerint a GVH-t nem azért hozták létre, hogy „eszeveszetten bírságoljon”.

Kapcsolódó cikkeink