Rettenetes éve volt a magyar húsiparnak 2023

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 25. 12:35

A 2023-as év kihívásokkal teli volt a magyar húsipar számára, amelyben számos tényező játszott szerepet. Az évet gyakran hasonlították a bibliai tíz csapáshoz, ami megrázta az ágazatot mind a belföldi, mind pedig az export piacokon.

Éder Tamás
elnök
Magyar Húsiparosok
Szövetsége

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke az éves értékelésében megemlítette, hogy az ágazat számára ez volt az elmúlt 15 év legnehezebb éve. A húsfeldolgozás és -tartósítás területén 15,7%, míg a húskészítménygyártásban 14,4%-os visszaesést regisztráltak, ami súlyos problémákat vetett fel.

„Az elmúlt évtizedek nagy tanulságaként kijelenthető, hogy a hús nem olyan, mint az édesség vagy az ital. Ha valakinek jobban megy, jöhet a svájci csoki és a francia konyak, ha csóróbb, megelégszik a magyarral. A hús esetében viszont amikor Magyarországon az emberek rosszabbul élnek, akkor még jobban dominál az árcentrikus vásárlás, és ilyenkor mindig a sztenderd, közepes minőségű importtermékek nyernek teret. Azért az importtermékek, mert valamivel olcsóbbak. Amikor egy magyar fogyasztó nyers húst vesz a hétvégi rántott húshoz, vagy „alapminőségű” virslit, párizsit vásárol, akkor a mérethatékonyság miatt a külföldi termék olcsóbb. Mindez elsőre talán nem is érthető.”

– fogalmazott Éder.

Az év során több tényező is közrejátszott abban, hogy a húsipar helyzete nehéz legyen A kormány által bevezetett árstop és kiskereskedelmi adó, valamint az importáruk versenyképessége mind negatívan befolyásolta a hazai húsipar teljesítményét. Emellett az afrikai sertéspestis is komoly kihívás elé állította az ágazatot, mivel az exportlehetőségeket jelentősen korlátozta.

A helyzetet tovább súlyosbította az, hogy a belföldi fogyasztók tendenciája az olcsóbb, külföldi termékek felé mozdult. A magyar húsipar versenyhelyzete romlott, mivel a külföldi termékek nagyobb méretű üzemeik miatt kedvezőbb árakat tudtak kínálni. Emellett az árfigyelő rendszer sem mindig tükrözte pontosan a minőségi különbségeket, ami további nehézségeket okozott az ágazatban.

Az infláció és az élelmiszerárak drasztikus emelkedése tovább nehezítette a helyzetet, hiszen a húsipar nem tudta időben emelni árait az infláció miatt. Ennek következtében sok cég veszteséges lett, és a vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek.

Azonban van némi fény az alagút végén. Bár 2024-ben még kevés adat áll rendelkezésre, de némi javulás látható a szektorban. Remények vannak arra, hogy a reáljövedelmek emelkedése révén a hazai termékek iránti kereslet növekedni fog. A bázishatás miatt is várhatóan javul a helyzet az elkövetkező időszakban, ami némi reményt adhat az ágazat számára.

Összességében 2023 egy rendkívül nehéz év volt a magyar húsipar számára, de némi javulás várható a következő időszakban, amennyiben a kedvező tendenciák folytatódnak.

Kapcsolódó cikkeink