Rettenetes éve volt a magyar húsiparnak 2023
A 2023-as év kihívásokkal teli volt a magyar húsipar számára, amelyben számos tényező játszott szerepet. Az évet gyakran hasonlították a bibliai tíz csapáshoz, ami megrázta az ágazatot mind a belföldi, mind pedig az export piacokon.

Éder Tamás
elnök
Magyar Húsiparosok
Szövetsége
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke az éves értékelésében megemlítette, hogy az ágazat számára ez volt az elmúlt 15 év legnehezebb éve. A húsfeldolgozás és -tartósítás területén 15,7%, míg a húskészítménygyártásban 14,4%-os visszaesést regisztráltak, ami súlyos problémákat vetett fel.
„Az elmúlt évtizedek nagy tanulságaként kijelenthető, hogy a hús nem olyan, mint az édesség vagy az ital. Ha valakinek jobban megy, jöhet a svájci csoki és a francia konyak, ha csóróbb, megelégszik a magyarral. A hús esetében viszont amikor Magyarországon az emberek rosszabbul élnek, akkor még jobban dominál az árcentrikus vásárlás, és ilyenkor mindig a sztenderd, közepes minőségű importtermékek nyernek teret. Azért az importtermékek, mert valamivel olcsóbbak. Amikor egy magyar fogyasztó nyers húst vesz a hétvégi rántott húshoz, vagy „alapminőségű” virslit, párizsit vásárol, akkor a mérethatékonyság miatt a külföldi termék olcsóbb. Mindez elsőre talán nem is érthető.”
– fogalmazott Éder.
Az év során több tényező is közrejátszott abban, hogy a húsipar helyzete nehéz legyen A kormány által bevezetett árstop és kiskereskedelmi adó, valamint az importáruk versenyképessége mind negatívan befolyásolta a hazai húsipar teljesítményét. Emellett az afrikai sertéspestis is komoly kihívás elé állította az ágazatot, mivel az exportlehetőségeket jelentősen korlátozta.
A helyzetet tovább súlyosbította az, hogy a belföldi fogyasztók tendenciája az olcsóbb, külföldi termékek felé mozdult. A magyar húsipar versenyhelyzete romlott, mivel a külföldi termékek nagyobb méretű üzemeik miatt kedvezőbb árakat tudtak kínálni. Emellett az árfigyelő rendszer sem mindig tükrözte pontosan a minőségi különbségeket, ami további nehézségeket okozott az ágazatban.
Az infláció és az élelmiszerárak drasztikus emelkedése tovább nehezítette a helyzetet, hiszen a húsipar nem tudta időben emelni árait az infláció miatt. Ennek következtében sok cég veszteséges lett, és a vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek.
Azonban van némi fény az alagút végén. Bár 2024-ben még kevés adat áll rendelkezésre, de némi javulás látható a szektorban. Remények vannak arra, hogy a reáljövedelmek emelkedése révén a hazai termékek iránti kereslet növekedni fog. A bázishatás miatt is várhatóan javul a helyzet az elkövetkező időszakban, ami némi reményt adhat az ágazat számára.
Összességében 2023 egy rendkívül nehéz év volt a magyar húsipar számára, de némi javulás várható a következő időszakban, amennyiben a kedvező tendenciák folytatódnak.
Kapcsolódó cikkeink
Emelkedett a szarvasmarhavágások száma az év elején
A magyarországi vágóhidakon 23,3 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2025…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >IFFA 2025: megmutatta erejét a hús- és fehérjeipar Frankfurtban
Több mint 1000 kiállító és 63117 szakmai látogató részvételével zajlott…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Ismét itt a Baba Kuponhét a Rossmannál – 10% kedvezmény minden babatermékre Rossmann+ tagoknak
A Rossmann elkötelezetten támogatja a családokat és a kisgyermekes szülőket…
Tovább olvasom >