Rettenetes éve volt a magyar húsiparnak 2023
A 2023-as év kihívásokkal teli volt a magyar húsipar számára, amelyben számos tényező játszott szerepet. Az évet gyakran hasonlították a bibliai tíz csapáshoz, ami megrázta az ágazatot mind a belföldi, mind pedig az export piacokon.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke az éves értékelésében megemlítette, hogy az ágazat számára ez volt az elmúlt 15 év legnehezebb éve. A húsfeldolgozás és -tartósítás területén 15,7%, míg a húskészítménygyártásban 14,4%-os visszaesést regisztráltak, ami súlyos problémákat vetett fel.
„Az elmúlt évtizedek nagy tanulságaként kijelenthető, hogy a hús nem olyan, mint az édesség vagy az ital. Ha valakinek jobban megy, jöhet a svájci csoki és a francia konyak, ha csóróbb, megelégszik a magyarral. A hús esetében viszont amikor Magyarországon az emberek rosszabbul élnek, akkor még jobban dominál az árcentrikus vásárlás, és ilyenkor mindig a sztenderd, közepes minőségű importtermékek nyernek teret. Azért az importtermékek, mert valamivel olcsóbbak. Amikor egy magyar fogyasztó nyers húst vesz a hétvégi rántott húshoz, vagy „alapminőségű” virslit, párizsit vásárol, akkor a mérethatékonyság miatt a külföldi termék olcsóbb. Mindez elsőre talán nem is érthető.”
– fogalmazott Éder.
Az év során több tényező is közrejátszott abban, hogy a húsipar helyzete nehéz legyen A kormány által bevezetett árstop és kiskereskedelmi adó, valamint az importáruk versenyképessége mind negatívan befolyásolta a hazai húsipar teljesítményét. Emellett az afrikai sertéspestis is komoly kihívás elé állította az ágazatot, mivel az exportlehetőségeket jelentősen korlátozta.
A helyzetet tovább súlyosbította az, hogy a belföldi fogyasztók tendenciája az olcsóbb, külföldi termékek felé mozdult. A magyar húsipar versenyhelyzete romlott, mivel a külföldi termékek nagyobb méretű üzemeik miatt kedvezőbb árakat tudtak kínálni. Emellett az árfigyelő rendszer sem mindig tükrözte pontosan a minőségi különbségeket, ami további nehézségeket okozott az ágazatban.
Az infláció és az élelmiszerárak drasztikus emelkedése tovább nehezítette a helyzetet, hiszen a húsipar nem tudta időben emelni árait az infláció miatt. Ennek következtében sok cég veszteséges lett, és a vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek.
Azonban van némi fény az alagút végén. Bár 2024-ben még kevés adat áll rendelkezésre, de némi javulás látható a szektorban. Remények vannak arra, hogy a reáljövedelmek emelkedése révén a hazai termékek iránti kereslet növekedni fog. A bázishatás miatt is várhatóan javul a helyzet az elkövetkező időszakban, ami némi reményt adhat az ágazat számára.
Összességében 2023 egy rendkívül nehéz év volt a magyar húsipar számára, de némi javulás várható a következő időszakban, amennyiben a kedvező tendenciák folytatódnak.
Kapcsolódó cikkeink
Új trendek a húsiparban: Az IFFA 2025 a fenntartható fehérjeforrásokra fókuszál
A világ vezető húsipari és fehérjeipari szakkiállítása, az IFFA 2025…
Tovább olvasom >Drágulhat a karácsonyi menü: mire számítsunk az ünnepi időszakban?
Ahogy közeledik az ünnepi időszak, sokan már tervezik a karácsonyi…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >