Részsiker a szlovák-magyar Tokaji-ügyben

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 26. 00:06

Törölte az Európai Bizottság az eredetvédett borok közösségi nyilvántartásából azt a szlovák bejegyzést, amely a Tokaj jelzőt az oltalom alatt álló földrajzi jelzések közt regisztrálta Szlovákia javára.

Továbbra is szerepel azonban a nyilvántartásban a szlovák igény az oltalmazott eredetmegjelölés kategóriájában, szintén jogellenes állapotot tükrözve.
"A jelenlegi probléma rámutat az E-Bacchus rendszer azon hiányosságára, hogy a Bizottság a bejegyzéseket és a törléseket nyomonkövethetetlenül végzi" – hangsúlyozta Tabajdi Csaba. Kiemelte, hogy a Bizottság cselekvése mindenképpen előrelépés, azonban nem elégedhetünk meg a részleges sikerrel. A szlovák bejegyzés azon túl, hogy minden jogalapot mellőz – az ezt lehetővé tevő jogszabályt Szlovákia 2009-ben hatályon kívül helyezte -, a tokaji bortermelők érdekeit is sérti.
Szlovákia ugyanis egy korábban kötött megállapodás értelmében köteles lett volna a szlovák bortörvényt e tekintetben harmonizálni a magyar szabályozással, kiigazítani a borok technológiai leírását, szabályozni a borkategóriákat, független szakmai szervezetek felállítani, valamint együttműködni boraik közös (magyar-szlovák) ellenőrzésének megvalósításában. Ezekből máig semmi nem valósult meg. Amennyiben a Bizottság nem törli a megmaradt szlovák bejegyzést, a magyar félnek nem marasd más lehetősége, mint az Európai Bírósághoz fordulni – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink