Rengeteg import burgonya érkezik Magyarországra

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 07. 10. 14:26

A zöldség-gyümölcstermelők nehéz időszakot élnek át, és ez hatással van a termelésre is. Különösen a burgonyatermelés katasztrofális helyzetben van, hiszen az export volumene 2023 első negyedévében 68,7%-kal csökkent az előző évhez képest.

A burgonya átlagára is több mint három és félszeresére emelkedett

A paradicsom esetében viszont pozitívabbak az előrejelzések, míg a hagyma másik alapzöldségünk szenvedett az elmúlt években. Az AKI friss jelentése szerint a zöldségexport értéke 14,9%-kal emelkedett, míg az import értéke 20,2%-kal nőtt, így az export hiány 2023 első három hónapjában 57,4 millió euróra nőtt. Hazánk általában nettó importőr friss zöldségek terén az év első hónapjaiban, míg fagyasztott és szárított zöldségekből számottevő kivitel van. A burgonyaexport jelentősen visszaesett idén, mintegy 70%-kal, 556 tonnát tett ki, de az exportárbevétel 14,5%-kal nőtt.

A burgonya átlagára is több mint három és félszeresére emelkedett. A behozatal továbbra is meghaladja a kivitel volumenét és értékét, a burgonyaimport mennyisége növekedett, értéke pedig 16,8 millió eurót jelentett. A fő importpartner Franciaország volt, de jelentős mennyiség érkezett Hollandiából, Németországból és Szlovákiából.

Kapcsolódó cikkeink