Rengeteg import burgonya érkezik Magyarországra
A zöldség-gyümölcstermelők nehéz időszakot élnek át, és ez hatással van a termelésre is. Különösen a burgonyatermelés katasztrofális helyzetben van, hiszen az export volumene 2023 első negyedévében 68,7%-kal csökkent az előző évhez képest.
A paradicsom esetében viszont pozitívabbak az előrejelzések, míg a hagyma másik alapzöldségünk szenvedett az elmúlt években. Az AKI friss jelentése szerint a zöldségexport értéke 14,9%-kal emelkedett, míg az import értéke 20,2%-kal nőtt, így az export hiány 2023 első három hónapjában 57,4 millió euróra nőtt. Hazánk általában nettó importőr friss zöldségek terén az év első hónapjaiban, míg fagyasztott és szárított zöldségekből számottevő kivitel van. A burgonyaexport jelentősen visszaesett idén, mintegy 70%-kal, 556 tonnát tett ki, de az exportárbevétel 14,5%-kal nőtt.
A burgonya átlagára is több mint három és félszeresére emelkedett. A behozatal továbbra is meghaladja a kivitel volumenét és értékét, a burgonyaimport mennyisége növekedett, értéke pedig 16,8 millió eurót jelentett. A fő importpartner Franciaország volt, de jelentős mennyiség érkezett Hollandiából, Németországból és Szlovákiából.
Kapcsolódó cikkeink
Burgonyahelyzet Magyarországon: olcsóbb, de nem problémamentes
A burgonya, mint alapvető élelmiszer, minden évben reflektorfénybe kerül, különösen…
Tovább olvasom >Felélénkült a burgonya exportpiaca
A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő…
Tovább olvasom >Fertőzésveszély a friss zöldségek miatt: az E. coli járvány és a gyorséttermek kihívásai
Az amerikai gyorsétteremláncok csütörtökön drasztikus lépésre kényszerültek: a McDonald’s éttermeinek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >