Rengeteg húsvéti csomagra számít a posta

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 04. 04. 11:12

Az e-kereskedelem gyors fellendülése nyomán a Magyar Posta tavaly már 17,7 millió csomagot kezelt, idén pedig újabb 12 százalékos növekedés várható – írja az Origo.hu. A húsvét miatt márciusban és áprilisban 30 százalék emelkedés várható tavalyhoz képest. A külföldről rendelt áruk legnagyobb része Kínából érkezik, ezt Németország és Hollandia követi.

csomag

Az internetes kereskedelem bővülése miatt idén 12,5 százalékkal emelkedik a Magyar Postán átfutó csomagok száma, tavaly pedig 2015-höz képest közel kétmillióval több volt a csomagküldemény – hangzott el a vállalat mai háttérbeszélgetésén.

A legforgalmasabb időszaknak a húsvét, a karácsony és a black friday számít, ilyenkor közel 30 százalékkal növekszik a csomagforgalom, és nem ritka, hogy 110 ezer csomagot továbbít a posta egy nap alatt.

A külföldről érkező csomagok és árutartalmú levélküldemények közül a legtöbb Kínából, illetve Németországból, valamint Hollandiából származik, emelte ki Majtényi Kálmán, a vállalat vezérigazgató-helyettese.

Majláth Zsolt vezérigazgató-helyettes pedig arról is beszélt, hogy a küldemény biztonságos eljuttatását illetően különbség van a csomagok és az árutartalmú levelek között: csak a csomagoknál van valóságos nyomkövetés, ezért megéri ezt a szolgáltatást választani. Az átfutási idő csomagok esetében Európán belül 2-4 nap, a tengeren túlról érkezett áruknál pedig 5-10 nap. Ugyanezek az átfutási idők levelek esetében sokkal hosszabbak: Európán belül 10-12 nap, tengeren túlról pedig 3-4 hét is lehet.

A posta a belföldi és a nemzetközi küldemények esetében is biztosítja a nyomkövetést: a csomagazonosító alapján a posta.hu oldalról elérhető a nyomkövetés.

A csomag és a levél között eltérés mutatkozik a hazai és a nemzetközi normák között is. Míg Magyarországon 500 grammig számít valami levélnek, amelynek a volumenét is maximálják, addig a nemzetközi küldeményeknél 2,5 kilogrammot is elérhet egy „levél” súlya.A növekedő e-kereskedelem miatt a posta megújította a csomaglogisztikai rendszerét, és több infrastrukturális beruházást is végrehajtott főleg az informatikai rendszerek és a feldolgozási technológiák fejlesztésében.

A háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy idén 14 százalékkal, jövőre pedig 12 százalékkal emeli a munkabéreket a posta, és azokon a területeken, ahol a legnagyobb a létszámhiány, 25 százalékos béremelést hajtanak végre. (origo)

Kapcsolódó cikkeink