Rendszerbe foglalt mennyiségek

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

A termékek párhuzamos mennyiségi egységben történő kezelése speciális követelményként jelenik meg az élelmiszeriparban. Erre az igényre tökéletes megoldást nyújt az SAP CWM funkcionalitása, amely meghatározó részét képezi a HostLogic Kft. által kifejlesztett informatikai megoldásnak. Az élelemiszer-iparban több olyan terület van, ahol a feldolgozásra kerülő termékek jellegéből adódóan speciális igény a párhuzamos mennyiségi egységekben (PME) történő nyilvántartás. Ilyen például:
• sajtgyártás
• húsfeldolgozás
• gyümölcsfeldolgozás
• halfeldolgozás stb.
Az SAP CWM funkcionalitása egy olyan integrált komponenssel egészíti ki az üzleti folyamatokat, amely alapján a PME szerint nyilvántartott termékek készletnyilvántartása, valamint a raktári és a termelési folyamatok (anyagfelhasználás, gyártás-visszajelentés, áttárolás, anyagkiadás, értékesítés, leltár) kezelése két mennyiségi egységben történik:
• bázismennyiségi egységben (pl. darab), amely egyben a logisztikai mennyiségi egysége is a cikknek, valamint
• párhuzamos mennyiségi egységben (pl. kg.), amely a készletértékelés mennyiségi egysége.
A készletkezelési folyamatok a bázis-, és a párhuzamos mennyiségi egységben is rögzítésre kerülnek, míg a készlet értékelése és az árazás az értékelési mennyiségi egységben történik. A készlet mozgási bizonylatai viszont mindkét mennyiségi egységet párhuzamosan kezelik.
Ezen anyagok és termékek esetében a logisztikai, azaz a bázismennyiségi egység, valamint a párhuzamos mennyiségi egység közötti átváltási faktor jellemzően nem állandó. A változó átváltási faktor kezelését az SAP CWM látja el, ennek módját az alábbi példán keresztül szemléltetnénk.
A nem egalizált tömbösített sajtokat darab bázismennyiségi egységben kezeljük, az értékelés mennyiségi egysége pedig kilogramm. A készletmozgások során a termék mért tömege változó lehet. Ennek oka például a sajtok érlelési folyamatából eredő tömegveszteség.
A készletmozgások rögzítése során a két mennyiségi egység közötti átváltás lehet a rendszer által anyagtörzsből javasolt érték, vagy a mérésekből eredendően ettől eltérő érték is. A készletmozgások során az anyaghoz rendelt tűréshatárt vizsgálattal lehet szabályozni, hogy milyen eltérést engedünk meg kezelni, illetve tiltunk meg a két mennyiségi egység között az egyes gazdasági események rögzítése kapcsán.
Az SAP CWM integrált megoldást nyújt a friss élelmiszerek feldolgozóipara számára, jellegzetes tervezési és elemzési funkciókkal támogatja azokat a speciális igényeket, amelyek kritikusak lehetnek a feldolgozási és értékesítési folyamatok kapcsán.
A sajátos funkcióknak köszönhetően a párhuzamos mértékegységgel kezelt termékek készletmozgása a teljes logisztikai folyamat során mindkét mennyiségi egységben folyamatosan követhető. A párhuzamos mennyiségi egységekhez kapcsolódóan iparág-specifikus elemzések támogatják az üzleti folyamatok kiértékelését.

Kapcsolódó cikkeink