Megvannak a Fenntarthatóság Szimbóluma 2021 verseny nyertesei

Dátum: 2021. 09. 27. 00:00

A Trade magazin másodszor hirdette meg a Fenntarthatóság Szimbóluma pályázatot, és immár hagyományosan, az FMCG szakma legnagyobb konferenciáján, az ötnapos Business Days konferencián kerültek átadásra a díjak szeptember 22-én.

A Trade magazin évek óta kiemelten foglalkozik a fenntarthatóság kiterjesztett témakörével a magazin oldalain, valamint eseményein. A Fenntarthatóság Szimbóluma versenyen olyan cégeket és projektek részesülnek elismerésben, amelyek hozzájárulnak a karbonlábnyom csökkentéséhez, a klímaváltozás elleni küzdelem támogatásához, a körforgásos gazdaság szereplőinek nagyobb számához, az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemhez, és a hulladékkezelés hatékonyságának növeléséhez, beleértve a környezetbarát csomagolóanyagok jelenlétének növelését.

 

A verseny célja, hogy minden évben, minél több olyan sikeres projekt kerüljön bemutatásra a Trade magazin által, amelyek hozzájárulnak egy fenntarthatóbb jövő eléréséhez, és példaként állhatnak mások előtt.

A meghirdetett három kategóriába összesen 27 pályázat érkezett idén, amelyek közül, a vállalati, valamint termék és szolgáltatási kategória mellett, a legmagasabb pontszámot, és a legnagyobb elismerést a személyi kategóriába beküldött pályázat kapta.

A díjátadón, szeptember 22-én a nyertesek átvehették az elismerő okleveleket, és használhatják a Fenntarthatóság Szimbóluma 2021 logót.

Az alábbi táblázatban a Fenntarthatóság Szimbóluma 2021 nyertesei, valamint pályázatuk rövid leírása olvasható. Minden nyertesnek gratulálunk a Zsűri minden tagja nevében, és várjuk a következő versenyre is a nagyszerű fenntarthatósági pályázatokat a www.fenntarthatosagszimboluma.hu oldalon!

A Fenntarthatóság Szimbóluma 2021 cím nyertesei

Személy kategória

Tesco Globál Áruházak Zrt. Bérces Éva: Élelmiszermentés a Tescónál Hetente mintegy 2 millió vásárlót szolgálnak ki friss élelmiszerrel 201 magyarországi üzletükben. Ezért arra törekszenek, hogy minimalizálják az áruházaikban keletkező élelmiszer-felesleget, és az el nem adott, de fogyasztásra alkalmas élelmiszert jótékony célra ajánlják fel. Ezt az élelmiszermentő programot Magyarországon dolgozta ki Bérces Éva, aki működéstámogatás osztályukon dolgozik, majd a sikeres hazai bevetést követően közép-európai szintre is kiterjesztették a projektet.
A folyamat bevezetése előtt a Tesco által termelt kommunális hulladék közel 50%-a el nem adott pékáru és zöldség volt. A Tesco áruházakban a kollégák minden nap végén összegyűjtik, szortírozzák, illetve minőségi szempontból ellenőrzik a megmaradt termékeket, amelyeket másnap az áruházak környékén működő karitatív szervezetek juttatnak el a rászorulókhoz. A programot stratégiai partnerük, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület koordinálja.

Vállalati kategória

 

Auchan Magyarország Kft. Az Auchan fenntarthatóság irányába tett lépései Az Auchan vallja, hogy a kereskedelmi láncoknak nagy a felelőssége a környezetvédelem és a fenntartható élelmezés terén, ezért már 2020 áprilisától megkezdte az egyszer használatos műanyagok kivonását a termékkínálatából, megelőzve ezzel a jogszabályi kötelezettséget és helyettük már csak olyan környezetbarát alternatívákat kínálnak, amelyek például fából, papírból, cukornádból készülnek.
Még 2019 végén, a magyar piacon elsőként kezdtek forgalmazni többfunkciós és környezetbarát bevásárló-kartondobozt. A zöldség- és gyümölcsosztályon bevezették a többször használatos, egyszerre hat termék tárolására is alkalmas táskákat; a mosható, három darabos Retasakokat; illetve a 100%-ban lebomló, biológiai alapanyagokból készült zacskókat.
Áprilisban pedig a pékosztályon a mosható, többször használatos biopamut tasakok jelentek meg. A környezetbarát megoldások egyre jobban előtérbe kerülnek, az alumíniumdobozokból készült serpenyők, a műanyagpalackokból született plüssjátékok, a sajátmárkás ruhakollekció is a kínálat részét adja.
Kitűzött cél, hogy 2025-re már a teljes sajátmárkás portfólió 100%-ban újrahasznosítható csomagolással kerüljön forgalomba.
A fenntarthatósági stratégia másik nagy területe a működés karbonlábnyomának csökkentése.

l

Bio-Fungi Kft. Fenntartható gombatermesztés A gombatermesztés fenntarthatóságát nem annak számszerűségében mérik, hiszen nem létezik ökológiailag nem fenntartható és így összehasonlítható, más típusú gombatermesztés, hanem az alábbiakban felsorolt, a fenntarthatóságot alátámasztó és bizonyított tényekkel:
• Az ömlesztett komposzttal évente 374 tonnával csökkentik műanyag felhasználásunkat a blokkba vagy zsákba csomagolt komposzttechnológiához képest.
• A letermett komposztot illetően egy évben 20 800 tonnát tudnak tovább hasznosítani talajjavítóként.
• A 608 db napelemmel 173,5 tonnával kevesebb CO2-t bocsátanak ki.
• A műanyag PS tálcák teljes éves felhasznált mennyiségének 80%-át kiváltják PVC-mentes (RPET) csomagolóanyagokra.

l

CO-OP Hungary Zrt. COOP a környezetért! A közösségek támogatásán túl a CO-OP Gazdasági Csoport felelős piaci szereplőként tevékenyége során kiemelt figyelmet fordít a jövő szempontjaira, éghajlati, valamint klímaügyi kérdésekre. A környezet- és energiatudatos szemlélet áthatja a vállalat csoport minden tevékenységét a beszerzéstől kezdve az üzlethelyiségek létesítésén és használatán át a logisztikáig. Ezért a versenyképesség megtartása és növelése érdekében a CO-OP cégcsoport 2016-ban elindította ismételt boltmegújítási programját, amely fejlesztéseinek középpontjában a fenntarthatóság, az energia-és környezettudatosság áll. Az üzletlánc meggyőződése, hogy 2240 üzletének hosszútávú és fenntartható üzemeltetése leginkább az energiahatékonyság mentén valósítható meg, amelyhez elkészült egy tudatos, koncepció is.
Ebben a cégcsoport energiastratégiája egyrészt az energiafelhasználás csökkentésére irányul, másrészt, hogy a felhasznált energiát megújuló energiaforrások révén biztosítsa.

l

Freudenberg Bt. Love it Clean Az újrahasznosítás és az újrahasznosíthatóság kulcsszerepet játszik abban, hogy körforgásban tartsák a lehető legtöbb nyersanyagot. Újrahasznosított műanyag használatával értékes nyersanyagokat mentenek meg a kiselejtezéstől és attól, hogy soha többet ne kerüljenek felhasználásra.
A kezdetektől fogva csökkentik a hulladék mennyiségét. Minden újabb innovációval megoldásokat keresnek, hogy hogyan csökkentsék a hulladék- és káros anyagok mennyiségét.

l

Lidl Magyarország

Bt.

Fenntartható termékfejlesztés

és Lidl a fenntarthatóbb jövő útján

A Lidl Magyarországnál felelősségüknek tekintik, hogy termékbeszerzéseik ne veszélyeztessék az ökoszisztéma épségét, így figyelnek az értékláncukban jelentkező közvetett környezeti hatásaik mérséklésére.
A Lidl célja, hogy 2025 januárjáig a saját márkás termékkínálat esetében a hozzáadott cukor- és sótartalom értékesítési mennyiséggel súlyozott átlagát 20%-kal csökkentse. Az egészségtudatos táplálkozás előmozdítása érdekében hivatalos szakmai partnerként a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével kötött együttműködési megállapodást.
Ugyanígy 2025-ig 20%-kal csökkenti műanyagfelhasználását, a saját márkás termékek csomagolásának 100%-át pedig maximálisan újrahasznosíthatóvá teszi. Emellett célja, hogy 2021 végéig kozmetikai termékkínálatának nagy része mikroműanyag-mentes legyen.

l

Rossmann Magyarország Kft. Fenntarthatósági jelentés A Rossmann Magyarország idén a Föld napján április 22-én kiadta első Fenntarthatósági jelentését. Jelentésükben a Rossmann sajátmárkás
termékeire helyezik a fókuszt, hiszen
ezekre van közvetlen ráhatásuk.
A leírtak alapvetően az elmúlt két év tevékenységeit tükrözik, de a 2020-as év kiemelt figyelmet kapott.

l

SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. Magyar vállalkozások piacra jutását segíti a Hungaricool by SPAR A SPAR Magyarország a hazai piacra lépése óta elkötelezte magát a magyar gazdák, családi vállalkozások, a magyar agrárium és feldolgozóipar segítése mellett. Ezt bizonyítja, hogy a napi fogyasztási cikkek több mint 90%-át itthoni cégektől szerzi be. A gazdaság jellemzően fiatal szereplőit támogatja és hozza helyzetbe a hazai piacon a vállalat a Hungaricool by SPAR kezdeményezésével. A rendhagyó verseny a feltörekvő, piacbevezetés előtt, vagy annak környékén álló hazai vállalkozókat célozta meg. A megmérettetés során a fenntarthatóságot is szem előtt tartó, kreatív, helyi alapanyagokat előtérbe helyező, és hipermarketben is piacképes termékeket kerestek.

l

Tesco Globál Áruházak Zrt. Tesco a karbonsemleges működésért 2009-ben a Tesco vállalta, hogy 2050-re megvalósítja a szén-dioxid-kibocsátástól teljesen mentes működést, 2030-ra pedig a Tesco Csoport energiaszükségletét 100%-ban megújuló forrásból fogja fedezni. Ennek eléréséhez folyamatosan fejlesztik energiaellátásunkat és hűtésünket: LED-fényforrásokat vezettek be, speciális technológiával akadályozzák meg a hideg levegő szivárgását a hűtött területekről, és csoportszinten 3 000 üzletükben (közülük Közép-Európában 400-ban) átálltak a természetes hűtőgázok és az alacsony üvegházhatású (GWP) gázok használatára. A nehéz tehergépjárművekből származó kibocsátás csökkentése érdekében maximumra növelték a járművek kapacitását, csökkentették a megtett távolságot, és javították az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát. A legfenntarthatóbb termékek beszerzésére törekszenek, és csak ott használnak csomagolóanyagokat, ahol ez feltétlenül indokolt.

l

The Continuity Company AG Lojalitásösztönző nyeremények, termékek A The Continuity Company (TCC) lojalitás ösztönző marketing kampányok és a kampányokon belül a vásárlók jutalmazására gyártott termékek megalkotásával foglalkozik a célból, hogy segítse a kiskereskedelmi ügyfelei üzleti céljainak elérését. A TCC már évek óta elhatározta és konkrét lépéseket téve el is indította a „zöldebb” megoldások kidolgozását és megvalósítását. Az üzleti tervükben szerepel egy ötlépcsős program a környezeti lábnyom csökkentése érdekében, amely magában foglalja kampányaik összehangolását az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődésének Céljaival, valamint tartalmazza azokat a lépéseket, amelyekkel minimalizálják a felesleges csomagolásokat és hulladék termelést az egész ellátási lánc folyamán.

l

VPK Packaging Kft. Smart City társasjáték A VPK Packaging Nagyszalonta által tervezett és gyártott SMART CITY társasjáték annak érdekében készült, hogy elmagyarázzák felnőtteknek és gyermekeknek, mi is a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás, és miért van annyira szükség erre a két folyamatra mindennapi életben.
A VPK SMART CITY-ben a játékosok egy hulladékkezelő társaság elnökei és felkérést kapnak arra, hogy a rendelkezésükre álló erőforrásokat használják fel a város szeméttisztítására. Stratégiai döntésekkel, a városházától kapott fenntartható irányítási folyamat alapján gyerekek és felnőttek egyaránt pontokat kapnak, amellyel bővíthetik vállalkozásukat, valamint hozzáférhetnek értékesebb és összetettebb feladatokhoz.

Termék/Szolgáltatás

 

Auchan Magyarország Kft. Auchan bevásárló-kartondoboz A nagy márkák életében vannak olyan ikonikus elemek vagy termékek, amelyek annyira népszerűek lettek, hogy szinte az adott brand arculatához tartoznak. Lassan ilyen lesz az Auchan környezetbarát bevásárló kartondoboza is, amit innovatív megoldásként elsőként vezettek be a hazai piacon. Fenntarthatósági stratégiájuk kiemelt részét képezik a bevásárló- és csomagolóeszközök, ugyanis a napi szintű használat miatt ezekből rengeteg szemét termelődik a háztartásokban. A vállalat már 2020 áprilisától megkezdte az egyszer használatos műanyagok kivonását a termékkínálatából, jóval megelőzve ezzel a jogszabályi kötelezettséget, de az első igazán komoly lépést 2019 végén tette meg az Auchan kartondobozokkal, amikor először kínált Magyarországon praktikus és nagy strapabírású, ugyanakkor környezetbarát megoldást a bevásárláshoz.

l

Epson Magyarország Kft. Epson üzleti tintasugaras nyomtatási technológiája Az Epson globális technológiai vezető szerepet játszik a fenntarthatóság együttes létrehozásában, a fenntartható üzleti működés lehetőségének megteremtésében, és a közösségek gazdagításában.
Az Epson a társadalmi kérdések megoldására összpontosít az otthoni és irodai nyomtatás, a kereskedelmi és ipari nyomtatás, a gyártás, a látvány és az életmód terén tett innovációk révén.
Céljuk, hogy 2050-re karbon-semlegessé váljanak, és megszüntessék a kimeríthető földalatti erőforrások, például olaj és fém felhasználását.
Az Epson által kifejlesztett Precision Core tintasugaras nyomtatók hő nélküli technológiát alkalmaznak, amely számos előnnyel rendelkeznek a jelenleg használt megoldásokkal szemben.

l

Henkel Magyarország Kft. Nature Box szilárd samponok A Nature Box pozitív, vidám köntösben és üzenettel hozza a fenntarthatóságot és környezetvédelmet közelebb a fogyasztókhoz, ezért is választották mottójuknak, hogy: Gondold újra a természetes szépségápolást! A márka összes terméke megszerezte a COSMOS Natural tanúsítvány, melyet olyan termékek viselhetnek, amelyek többek között parabénektől, génmódosított összetevőktől és a legtöbb kőolajszármazéktól is mentesek és a kozmetikumok előállításának egésze során a fenntartható fejlődés elveit alkalmazzák a nyersanyagok kiválasztásától kezdve a kész termékek forgalmazásáig. Termékeik emellett vegánok és flakonos termékeik csomagolása 98%-ban (a kupak kivételével) a szárazföldről, tengerpartokról összegyűjtött műanyag hulladékból készül a Plastic Bank – Social Plastic kezdeményesés keretében. 2019 októberében megalkották szilárd samponjainkat. Szilárd termékeik csomagolása teljesen műanyagmentes, FSC tanúsítványú, újrahasznosítható papírdoboz.

l

Henkel Magyarország Kft. ProNature Termékcsalád A Henkel Magyarország Kft. Laundry & Home Care üzletága új normákat állít fel az innováció és a fenntarthatóság ötvözésével. Termékfejlesztéseivel folyamatosan arra törekszik, hogy fogyasztóik mindennapjait megkönnyítsék. Kiváló példa erre a „ProNature” termékcsalád, mely a megbízható Henkel márkák bizonyítottan jó minőségű tisztítási teljesítményét kínálja még fenntarthatóbb módon.
A ProNature termékcsalád több fenntartható összetevő felhasználásával készül. Ezenkívül a csomagolás (kivéve kupak) újrahasznosított műanyagból készül és Social Plastic®-ot tartalmaz.  A Somat ProNature doboza, valamint Bref ProNature WC frissítők hátlapja 100%-ban újrahasznosított papírból előállított. Ez csupán néhány oka annak, hogy a ProNature termékek az „Ecolabel” címkét is magukon viselik (kivéve a Bref ProNature WC frissítők).

l

In-Food 2000 Kft. Vöslauer szénsavmentes 100% rePET palack A Vöslauer ásványvíz már Magyarországon is 100%-ban újrahasznosított PET palackokkal van jelen a piacon. Az átállás 2019 áprilisában kezdődött. 2020 márciusától pedig már minden általuk forgalmazott műanyag palackos Vöslauer termék 100%-ban rePET palackban kapható.

l

Lucart Kft. Lucart Professional EcoNatural A projekt alapjául szolgáló fejlett technológia az ágazatban egyedülállóan alkalmazott gyártási folyamatban 100%-ban újrahasznosítja az italoskartonok alkotóelemeit.
A Fiberpack® előállításához cellulózrostokat, az EcoNatural termékcsalád számára gyártott toalettpapír, kéztörlők, zsebkendők, szalvéták és tekercsek előállításához szükséges nyersanyagot használnak. A polietilénből és az alumíniumból előállított Al.Pe®, áruk és egyéb termékek szállítására használt raklapok és papíradagolók gyártási alapanyaga.

l

Real Nature Kft. Joya növényi tejhelyettesítő termékek Joya márkával több mint 15 éve vannak jelen a hazai piacon. Folyamatosan bővülő kínálatukban a szója mellett többek között rizs, mandula, kókusz, zab alapú italokat és joghurtkultúrás termékeket forgalmaznak. Márkacsaládjukban először a zab- és rizsital, majd a mandula és kókuszitalok kerültek 0%-os cukortartalommal bevezetésre. Az új gyártástechnológiai eljárásnak köszönhetően, a zabban és a rizsben található szénhidrát nem alakul át cukorrá, így e termékek csak természetes cukrokat tartalmaznak.  Számos intézkedésük következtében az elmúlt évben csökkentették a csomagolóanyag mennyiségét és a műanyag felhasználást.

l

SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kézműves termékei A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sérült, illetve hátrányos helyzetűeket foglalkoztató üzemeiben készült különféle cikkek három éve érhetőek el a SPAR Magyarország kijelölt üzleteiben. A kézműves élelmiszertermékek értékesítéséből származó bevétel a jótékonysági szervezet pátyi és gyulaji műhelyeiben dolgozó sérült, illetve szociálisan rászoruló munkavállalóknak jelent megélhetést. A vászontáskák pedig a szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülnek, amelyek eladása a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segíti, eközben környezetbarát alternatívát nyújt a vevőknek a bevásárlás során.

l

Your Nature Kft. Mix Your Nature márka A termékeik 100%-a lebomló csomagolásban készül.
2020-ban a rendelések 99%-a újra felhasznált karton dobozokban és töltőanyaggal kerültek kiszállításra.