Rendezetlen Brexittel élelmiszerhiány vár a britekre

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 01. 08. 11:01

A Nagy-Britanniában elfogyasztott élelmiszer 80 százalékát importálják, ezért komoly gondban lehetnek a britek, ha végül alku nélkül hagyják el az Európai Uniót – írja a Business Insider és a HSBC elentése nyomán az index.

Népszerű, de téves vélekedés, hogy csak az ételek felét kell behozatalból fedezni, a valós szám magasabb ennél, a brit élelmiszerimport eléri a 80 százalékot, ha minden alapanyagot figyelembe veszünk. Ráadásul sokan hajlamosak az alku nélküli brexit lehetséges következményeit is alábecsülni, a konzervatív párt tagjai között például egy felmérés szerint 76 százaléknyian vannak, akik túlzónak vagy egyenesen légből kapottnak tartják az ezzel kapcsolatos negatív előrejelzéseket, aggodalmakat.

A HSBC szerint komoly áruhiány alakulhat ki az élelmiszerpiacon, ha megvalósul a no-deal forgatókönyv, ráadásul mélyhűtött termékek felhalmozásával sem lehet készülni a dologra, mert már most 100 százalékon üzemel Nagy-Britannia hűtőkapacitása.

Az élelmiszerhiányt súlyosbíthatja, hogy az iparág dolgozóinak jó része (például a kamionsofőrök, akik az ételeket szállítják) külföldi vendégmunkás, így a brexit utánra prognosztizált munkaerőhiány érzékenyen érintheti a szektort. (index)

Kapcsolódó cikkeink