Rendelet az élelmiszerek jelöléséről

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 30. 23:03

A magyar európai uniós elnökség idején megállapodás született az élelmiszerek címkézéséről. Fogyasztóbarát címkék kerülnek az európai élelmiszerekre, aminek célja, hogy a fogyasztók könnyebben dönthessék el, mi az egészséges táplálék. Az élelmiszerek megjelöléséről szóló új uniós rendelet 2011. december 12-én lépett hatályba. A vállalkozások az új szabályok átvételére 3 év átmeneti időt kapnak.

A rendelet legnagyobb újítása a kötelező tápértékjelölés. Az élelmiszerek általános jelölését és a tápérték feltüntetését jogszabály határozza meg. Fontos újdonság még a csomagoláson a minimális betűméret bevezetése, valamint a friss húsoknál a származási hely kötelező megjelenítése.

Az előre csomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni bizonyos tápanyag-összetételi információkat, vagyis az energiaértéket és a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrátok, a cukrok, a fehérje és a só mennyiségét. Minden adatot meg kell adni 100 grammra vagy 100 milliliterre vetítve, és a ma is alkalmazott kiegészítő jelölésekre.

Szigorúbbá válnak a fogyasztók félrevezetésének tilalmára vonatkozó előírások. Az úgynevezett helyettesítő élelmiszerek (utánzatok) jelölése kiemelt hangsúlyt kap. Ha az élelmiszerben egy szokásosan jelenlévő összetevőt helyettesítenek, a fogyasztó számára ezt a tényt egyértelműen jelezni kell a termék megnevezésében (például sajtutánzatnál azt, hogy milyen növényi zsiradék felhasználásával készült).

Újdonság, hogy az allergének jelenlétét a nem előre csomagolt élelmiszereknél, de az éttermi étlapokon is a fogyasztó tudomására kell hozni.

Kovács László MVI-elnök a Kossuth Rádió Napközben című műsorában a témához fűzve elmondta: az ipartestület támogatja a törekvést, hogy a fogyasztó tisztában legyen az általa vásárolt termékek összetevőivel, különös tekintettel az élelmiszerek allergénanyag-tartalmára. Kézenfekvő megoldásként a vendéglátósok számára a hazai, a lehető legközelibb környezetből származó termékek vásárlását javasolja, közvetlenül a termelőtől.

Kapcsolódó cikkeink