Remekül megy az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft-nek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 05. 12:15

Az uniós piac növekvő vadhúskeresletének, az euró-árfolyam alakulásnak és a bőséges árualapnak köszönhetően várhatóan a tervezett eredmény többszörösével, 100 millió forintot megközelítő adózás előtti nyereséggel zárhatja majd az évet az idén 30 éves Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. – tájékoztatta Buzánszkyné Láng Mónika, a hat állami erdőgazdaság tulajdonában lévő cég ügyvezetője az MTI-t hétfőn.

Az éves szinten 1.400 tonna vadhúst feldolgozó, és ezzel az ország egyik legnagyobb vadfeldolgozójának számító öreglaki vállalat vásárolja fel az országban elejtett nagyvadak 20-22 százalékát. A szarvas, őz, és vaddisznó húsból feldolgozott, főként gasztronómiai kiszerelésű termékei 96 százalékát külpiacokon, elsősorban Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban és Svájcban értékesíti.

A 30 éve stabilan gazdálkodó, jelenleg 64 főt foglalkoztató társaság utoljára 2004-ben volt veszteséges, azóta pozitív a mérlege. Éves árbevétele évek óta valamivel 1 milliárd forint felett alakul, ami mellett a vadhús értékesítésének szempontjából is mélypontnak számító 2009-es évet 47 millió forintos adózás előtti eredménnyel zárta, majd a 2010-ben 60 millió forintos eredményt ért el.

Buzánszkyné Láng Mónika elmondta, éles a harc a felvásárlói piacon a vadhúsért, mert több kis magánvállalkozás is arra specializálódott, hogy külföldi feldolgozók számára vásárolja fel a magyar árualapot, ráígérve a hazai feldolgozók áraira. Emiatt döntöttek úgy még tavaly az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. tulajdonos erdőgazdaságai – amelyek az üzem árualapjának a 60-65 százalékát tudják biztosítani -, hogy megemelik az átvételi árakat, és ezzel párhuzamosan csökkentik a 2011 évi eredménytervet. A jó átvételi áraknak is köszönhetően a felvásárolt vad mennyisége nőtt, ami lehetővé tette az öreglaki vállalkozás kapacitásának 100 százalékos kihasználását. A kedvező külpiaci helyzet és az euró árfolyamának alakulása is elősegítette a magas export hányaddal rendelkező feldolgozó nyereséges gazdálkodását – mondta az ügyvezető. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink