Remekül kezdte az évet az amerikai kiskereskedelmi szektor

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 16. 11:05

A decemberi 1%-os növekedést követően idén januárban újabb 0,4%-kal tudott bővülni a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban, ami jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat – írja a portfolio.hu. Az éves ütem ezzel 4,4%-ról 5,6%-ra gyorsult, ami közel ötéves csúcsot jelent.

new york

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának adatai szerint a decemberi (felfelé módosított) 1% után 2017 első hónapjában havi alapon további 0,4%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A Reuters által megkérdezett elemzők egy szerény, mindössze 0,1%-os növekedésre számítottak, így a tényleges adat pozitív meglepetést okozott. A várakozásokat felülmúló havi adat az éves dinamikát 4,4%-ról 5,6%-ra húzta fel, amire 2012 márciusa óta nem volt példa.

 

A minisztérium a kiskereskedelem tényleges folyamatainak hatékonyabb mérésére közöl egy olyan almutatót is, ami nem tartalmazza az autóeladások alakulását, azok ugyanis hónapról hónapra erős ingadozást mutatnak, ezért torzíthatják a tényleges adatot. Az autóeladások nélküli mutató havi alapon 0,8%-os forgalomnövekedést mutatott, vagyis jól látszik, hogy az autóeladások az év elején inkább lefelé húzták a kiskereskedelmet.

A forgalom értékének bővülésében természetesen az is jelentős szerepet játszott, hogy az üzemanyagok árának emelkedése miatt az amerikaiak többet költöttek üzemanyagra, azonban ettől függetlenül a legtöbb termékcsoportban érezhetően élénkült a forgalom, vagyis a növekedés széles bázisú volt. (portfolio.hu)

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink