Rekordszámú vendég a csehországi gyógyfürdőkben

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 28. 11:42

Rekordszámú, 711 ezer vendéget fogadtak tavaly a csehországi gyógyfürdők, 5,4 százalékkal többet, mint 2010-ben – közölte Tomio Okamura, a cseh utazási irodák szövetségének alelnöke hétfőn.

Külföldről tavaly 345 ezer fő kezeltette magát a cseh gyógyfürdőkben, ami az összes vendég 60 százaléka, és 9 százalékkal több, mint 2010-ben. A legnépszerűbb gyógyfürdők listáját a nyugat-csehországi Karlovy Vary és környéke vezeti, amelyek tavaly 427 ezer vendéget, ezen belül 320 ezer külföldit fogadtak. A vendégszám növekedése éves szinten 7,6 százalék volt.

A legtöbb külföldi fürdővendég Németországból érkezett, 162 ezer – ez azonban 5,7 százalékkal kevesebb, mint 2010-ben. A második helyen az oroszok állnak, tavaly 84 ezren érkeztek a csehországi gyógyfürdőkbe, ami éves szinten 30 százalékos növekedés.

Az oroszok döntően Karlovy Varyba járnak, ahol nagyon elégedettek, s maga a város is a cseh sajtó szerint egyre “oroszabb” jelleget ölt. Az oroszok a rendszerváltás után több nagy szállodát is megvettek, s az üzletek, vendéglők homlokzatain szinte mindenütt megtalálható az orosz felirat is. A nyugat-csehországi fürdőváros látogatottságához jelentősen hozzájárult, hogy Moszkva és Karlovy Vary között kétnaponta rendszeres repülőjárat van.

Tomio Okamura szerint azonban az idei év nagyon nehéz lesz a csehországi gyógyfürdők számára, mert több cseh egészségbiztosító korábbi bejelentése szerint félévtől korlátozza, illetve megszünteti a gyógyüdülések eddigi finanszírozását. Tavaly az egészségbiztosítók 113 ezer cseh állampolgárnak állták a kezelési költségeket, míg 253 ezren saját maguk fizették azt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink