Rekordot döntöttek az első félév cégbedőlései

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 05. 15:28

Soha annyi felszámolás nem indult még Magyarországon egyetlen hónap, illetve egyetlen félév alatt, mint most júniusban, illetve az első hat hónapban – jelentette be az Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója, Csorbai Hajnalka. A felszámolások száma egy héten belül átlépi a tízezret, végelszámolással pedig már 12 000 cég bezárását kezdeményezték.

Idén az első félévben 9500 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami azt jelenti, hogy egy héten belül átlépi a tízezres határt az Opten számlálója. Csak júniusban 2116 céggel szemben indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, ami abszolút rekord; korábban egyetlen hónapban sem közelítette meg a felszámolások száma a kétezret – derült ki ma az Opten legfrissebb adatait bemutató sajtótájékoztatón. Végelszámolással az első félévben 11 778 cég megszüntetését kezdeményezték, ami kiugróan magas, 65 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A végelszámolások megugrásának hátterében örvendetes hatósági intézkedéssorozat húzódik meg, a NAV és a cégbíróságok ugyanis végre eljárnak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem adják le időben előző évi mérlegeiket, és ennek a folyamatnak a végeredménye a mind gyakrabban elrendelt kényszer-végelszámolás – mondta Csorbai Hajnalka. Szerinte az 560 ezer magyar cég közül gond nélkül eltűnhet ezen az úton több mint százezer olyan vállalkozás, ami a gyakorlatban most működik, így a gazdaság észre sem venné megszűnésüket.

A stratégiai igazgató szerint hasonló szigorra volna szükség a cégvezetéstől eltiltott vagy eltiltható személyekkel szemben is, mert továbbra is rendkívül sok az adósságszédelgő és az olyan magánszemély, aki adósságot hátrahagyó cége után rövid időn belül új céget alapít. „A felszámolt cégek több mint felének tulajdonosai azonnal megjelennek a piacon egy újabb, gyakran hasonló profilú céggel, holott a törvény következetes alkalmazásával ezek az emberek eltilthatók lennének a cégvezetéstől” – mondta az Opten igazgatója. Részben ennek tudható be, hogy továbbra is magas az új alapítású cégek száma: az első félévben csaknem 25 000 új céget jegyeztek be.

Az idei kilátásokat illetően Csorbai Hajnalka úgy vélekedett, hogy a fizetésképtelenségi eljárások száma magas szinten stabilizálódhat: a felszámolásoké elérheti a 19 ezret, a végelszámolásoké pedig a 25 ezret. A gazdaság megtisztulásához a jogszabályok következetes betartására lenne szükség, ennek nyomán erőteljes megtisztulási hullám indulna el, ami összességében kedvező hatással lenne a magyar gazdaságra, amelyben az 560 000 társas vállalkozás mindössze 8 százaléka éri el a 100 millió forintos árbevételt – írja az Index.

Kapcsolódó cikkeink