Rekordot döntött a kereskedelmi bizalmi index

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 04. 00:02

Januárban folytatódott a GKI-Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének immár több mint egy éve tartó, dinamikus emelkedése. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások az év első hónapjában is jelentősen, immár nyolc éve nem látott szintre emelkedtek.

 Udvardi Attila kutatásvezető GKI


Udvardi Attila
kutatásvezető
GKI

Az üzleti várakozások most lényegében stagnáltak, de ezzel is maradtak az előzőleg tizenhárom éve nem tapasztalt szinten. Végeredményben 2013 végére, 2014 elejére több mint egy évtizede nem látott optimizmus uralkodott el Magyarországon.

Az üzleti szférán belül januárban az ipar kivételével mindegyik ágazat várakozása kedvezőbb lett, különösen a kereskedelmi és szolgáltatóvállalatoké. Az optimista cégek aránya 2013 decembere után összességében ismét meghaladta a pesszimistákét, amire ezt megelőzően 2010 végén volt példa.

Az ipari bizalmi index januárban az év végi nagy nekilendülés után kissé korrigált. Némileg romlott a termelési kilátások, a rendelésállományok és a készletek megítélése, az elmúlt időszaki termelésről alkotott vélemény viszont javult. Az építőipari bizalmi index értéke december után januárban viszonylag szerény mértékben, de tovább emelkedett. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése Iényegében nem változott, de a rendelésállományoké érezhetően kedvezőbb lett. A tartós javulás ellenére ez az egyetlen ágazat, ahol a pesszimista cégek aránya meghaladja az optimistákét.

A kereskedelmi bizalmi index értéke 2014 első hónapjában hat havi emelkedést követően nemcsak jelentősen, de a felmérés történetének rekordszintjére is nőtt. Az eladási pozíció és a rendelések várható alakulásának megítélése enyhén növekvőnek érzett készletszint mellett jelentősen javult. A szolgáltatói bizalmi index januárban csak minimálisan emelkedett. Az általános üzletmenet megítélése kedvezőbb lett, de a várható forgalomé gyengült.

A foglalkoztatási szándék minden ágazatban erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig csaknem tizenkét éve volt ilyen nagy. Az áremelési törekvések minden ágazatban erősödtek, az építőiparban az áremelésre számító cégek aránya beérte az árcsökkentésre számítókat. A fogyasztók inflációs félelme viszont tovább enyhült. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a fogyasztók körében az építőiparban és a kereskedelemben javult – ez utóbbinál még soha nem volt ilyen kedvező –, az ipari és szolgáltatócégeknél viszont romlott az előző hónaphoz képest.

A GKI fogyasztói bizalmi index látványosan javult. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is kedvezőbbnek látta, mint decemberben.

Kapcsolódó cikkeink