Rekordot döntött a horvát turizmus: 7,2 millió érkezés és 28,1 millió vendégéjszaka az első félévben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 09. 09:24

A horvát turizmus továbbra is erős növekedést mutat, az eVisitor rendszer adatai szerint 2023 első hat hónapjában több mint 7,2 millió érkezés és 28,1 millió vendégéjszaka realizálódott Horvátországban. Ez az érkezések tekintetében 6 százalékos, míg a vendégéjszakák számában 2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest – számolt be a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

Adriai-tenger partja és kontinens része is népszerű

Nőtt az érdeklődés a horvát tengerpart iránt

Az Adriai-tenger partján 25,8 millió vendégéjszaka realizálódott, ami 2 százalékkal több, mint tavaly. A kontinens részen több mint 1,1 millió éjszaka volt, ami 7 százalékos növekedést jelent. Zágráb városában az első hat hónapban 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Növekedés a magyar turisták körében

A magyar turisták száma is növekedett: januártól június végéig 170 ezer magyar turista látogatott Horvátországba, ami 5 százalékkal több, mint tavaly. Ez 630 ezer vendégéjszakát eredményezett, ami 1 százalékos emelkedést jelent.

Legnépszerűbb desztinációk és régiók

Horvátország turisztikai eredményeit desztináció szerint szegmentálva az év első felében Isztria (8,4 millió éjszaka), Split-Dalmácia megye (5 millió vendégéjszaka) és Kvarner (4,4 millió vendégéjszaka) területén érte el a legtöbb vendégéjszakát. A legnépszerűbb desztinációk között szerepel Dubrovnik, Rovinj, Zágráb, Split, Poreč, Umag és Zadar.

A magyar turisták körében továbbra is a Kvarner régió a leglátogatottabb, 190 ezer vendégéjszakával, ezt követi Isztria 145 ezer, majd a Zadar régió 90 ezer vendégéjszakával.

Optimista kilátások a turisztikai évre

Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója elmondta, hogy a horvát turisztikai szektor kiválóan teljesített az első félévben, és nagy optimizmussal vágnak neki a turisztikai év folytatásának. Jelenleg több mint 700 ezer turista száll meg Horvátországban naponta, és várhatóan hamarosan meghaladja a napi egymillió vendéget is. A szálláshelyek magas kihasználtsága is ezt igazolja. Herceg szerint az euró bevezetése és a schengeni övezethez való csatlakozás jelentős mértékben hozzájárult a sikeres évhez.

Piacok és szállástípusok szerinti adatok

Az első hat hónapban a legtöbb vendégéjszakát a német piacról érkező vendégek (5,7 millió éjszaka) és a belföldi vendégek (3,7 millió vendégéjszaka) adták, ezt követték a szlovén piacok (2,7 millió vendégéjszaka).

A szállástípusokat tekintve a legtöbb vendégéjszaka szállodákban (9,2 millió éjszaka), magánszálláson (több mint 8 millió éjszaka) és kempingekben (5,5 millió éjszaka) realizálódott.

Horvátország turisztikai szektora 2023 első félévében jelentős növekedést mutatott mind az érkezések, mind a vendégéjszakák számában. Az optimista kilátások és a sikeres nyári szezon előrejelzései alapján a horvát turizmus továbbra is erős és vonzó célpont marad a nemzetközi és belföldi turisták számára egyaránt.

Kapcsolódó cikkeink