Rekordot döntött a felszámolási eljárások száma

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 19. 00:01

Pénteken a felszámolások száma már meghaladta a tavalyi egész éves szintet. 2008-ban összesen 11 504 céggel szemben indult felszámolási eljárás, idén október 16-ig 11 525 jutott hasonló sorsra – adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató.

Már tavaly is rekordot döntött a felszámolás alá vont cégek száma, idén azonban már  október közepén sikerült átadni a múltnak az előző csúcsot. A következő félévben a felszámolások növekedési üteme várhatóan lassulni fog és magas szinten stabilizálódik – véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Hiába érkeznek kedvező hírek a tengerentúlról és az európai gazdaság háza tájáról, a magyar cégek számára nincs vége a válságnak.
A felszámolt cégek átlagos egy évvel korábbi árbevétele folyamatosan emelkedik, ami azt mutatja, hogy a baj nemcsak a mikro- és kisvállalkozásokat éri el, hanem a több milliárdos árbevételű nagy cégeket is. „A fővállalkozók és nagy megrendelők bedőlése nyomán sok kisebb cég jut nehéz helyzetbe, mert a magyar gazdaságban eleve rendkívül alacsony a likviditás, a bankok pedig kihátráltak a hitelezésből, így kevés az esély a túlélésre" – állítja az Opten igazgatója.
A 2008 októberében kirobbant válságot megelőzően évekig 1,8-2% között stagnált a felszámolt cégek aránya. 2009-re kb. 2,5-2,6 százalék prognosztizálható.
Év végére a felszámolt cégek száma  meghaladhatja a 15 ezret – írja a Piac & Profit.

Kapcsolódó cikkeink