Rekordon a Kína és Afrika közötti kereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 04. 23. 11:10

A Kína és Afrika közötti kereskedelmi forgalom 210,2 milliárd dollár volt tavaly, ami éves szinten 5,9 százalékos emelkedésnek felel meg – tájékoztatott a kínai nemzetközi kereskedelmi kamara kedden.

hajo

A kínai export 92,8 milliárd dollárt, az import 117,4 milliárd dollárt tett ki. Előbbi 8,8 százalékkal, utóbbi 3,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A kínai közvetlen tőkebefektetések 44 százalékos emelkedést mutattak ugyanebben az időszakban.

2013 végéig a mezőgazdaság, az infrastruktúra, a gyáripar, a bányászat, a pénzügyi ágazat, a kereskedelem és a logisztika területén összesen több mint 2000 kínai vállalkozást jegyeztek be a fekete kontinens több mint 50 országában. Ezek legkevesebb 300 ezer helyit foglalkoztatnak.

A kínai vállalatok egyebek mellett 60 ezer kilométer utat építettek és erőműveket 3,5 millió kilowatt összteljesítménnyel.

A Hszinhua hírügynökség szakértője megjegyezte, hogy Afrika mind élesebb verseny helyszíne; a kínai vállalatoknak egyre erősebb konkurenciával kell számolniuk az amerikai, európai, japán és indiai cégek részéről.

Az Egyesült Államok kereskedelmi forgalma 2013-ban – a szolgáltatást leszámítva – 85 milliárd dollárt tett ki. A szolgáltatás értéke további 11 milliárd dollár volt. Az Európa és Afrika közötti kereskedelem ugyanebben az időben elérte a 137 milliárd dollárt.

Kína 2009-ben vált a kontinens legnagyobb kereskedelmi partnerévé az Egyesült Államokat maga mögé utasítva. Kína és Afrika között a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke 2000-ben még 10 milliárd dollár volt.

Szakértők megjegyzik, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának körülbelül 7 százalékos növekedéséhez a jövőben is nagy szüksége lesz az afrikai nyersanyagokra. Hozzáteszik, Kína ilyen ütemű növekedése átlagosan 5 százalékos gazdasági bővülést eredményezhet Afrikában. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink