Rekordmagasságba emelkedett a vaj ára Európában: kihívások előtt a pékségek és cukrászdák
Európában történelmi rekordot döntött a vaj ára, ami komoly kihívások elé állítja a pékségeket és cukrászdákat, különösen a közelgő karácsonyi szezonra készülve. Az áremelkedés mögött több tényező áll: a növekvő kereslet, a korlátozott készletek, valamint az a trend, hogy a tejfeldolgozók a sajtgyártás felé fordulnak. A Reuters híradása szerint, amit a Pénzcentrum szemlézett, az elemzők hosszabb távon enyhülést várnak az árakban, ám ez valószínűleg nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni.
Az Európai Bizottság adatai szerint a vaj ára szeptember végén tonnánként 8706 dollárra emelkedett a világpiacon, ami 83%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ez a jelentős áremelkedés különösen a kisebb pékségeket és cukrászdákat érinti érzékenyen, amelyek már most is magas alapanyagköltségekkel – például csokoládé és cukor – küzdenek. Paul Boivin, a francia pékek és cukrászok szövetségének (FEB) igazgatója szerint az áremelkedés elkerülhetetlen lesz a kisvállalkozások számára.
„A nagyobb élelmiszeripari cégek már biztosították vajkészleteiket, ám a kisebb szereplőkre gyakorolt hatás jelentős lesz”
– nyilatkozta Boivin.
A globális tejtermelés csökkenése és hatásai
A globális tejtermelés 2023-ban csökkent, ami hozzájárult a jelenlegi vajhiány kialakulásához. Habár 2024-ben enyhe növekedés volt tapasztalható, a tejkínálat továbbra is szűkös a kereslethez képest. Michael Harvey, a Rabobank tejipari elemzője szerint a termelők egyre inkább a sajtgyártásra fókuszálnak, mivel az a legversenyképesebb és legjövedelmezőbb termék a jelenlegi piaci helyzetben.
Az Európai Unióban a tejtermelés 0,7%-kal növekedett 2023 januárja és 2024 júliusa között, ugyanakkor a vajtermelés 1,6%-kal csökkent. Ezzel szemben a sajttermelés ugyanezen időszak alatt 3,2%-kal emelkedett. Az Egyesült Államokban is hasonló tendenciák figyelhetők meg: az USDA adatai szerint 2024-ben 15%-kal magasabb vajár várható az előző évhez képest, amit a csökkenő tehénállomány és az alacsonyabb tejhozamok is előidéznek.
Betegségek és további kockázatok
A helyzetet tovább súlyosbítják a tejelő szarvasmarhákat érintő betegségek Nyugat-Európában, például a kéknyelv-betegség és az epizootikus vérzéses betegség (EHD). Bár az Egyesült Államokban a madárinfluenza-járványok jelenleg nem befolyásolták számottevően a tejtermelést, a piaci feszültségek globális szinten érzékelhetők.
Susan Kilsby, az új-zélandi ANZ bank tejipari elemzője szerint a vajárak a jövőben enyhülhetnek, ahogy a termelők megpróbálnak alkalmazkodni a jelenlegi magas árakhoz. Ennek ellenére figyelmeztetett: „Több hónapba telhet, mire az árak érezhetően csökkenni kezdenek.”
Kilátások a jövőre nézve
A jelenlegi vajárrobbanás az európai és amerikai sütőipari vállalkozások számára is komoly kihívásokat tartogat. A várható árcsökkenés ugyan enyhíthet a helyzeten, de addig a kisebb pékségek és cukrászdák jelentős költségnyomással kénytelenek szembenézni, miközben készülnek az ünnepi szezonra. Az elkövetkező hónapok során valószínűleg további kihívásokra számíthatnak, ahogy a tej- és vajpiac egyensúlyi állapotát megpróbálják visszaállítani.
Kapcsolódó cikkeink
Vaj- és margarinmárkák: az erő velük van
Bár versenytársak, mégis sok közös vonása van a vaj- és…
Tovább olvasom >Együtt edukál a Tej Terméktanács és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.
A Tej Terméktanács és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.…
Tovább olvasom >Hatékony, innovatív és versenyképes tejiparra van szükség
Eljött az ideje a hazai tejipar fejlesztésének, olyan beruházásokra van…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >