Rekordalacsony szamócaárak: a vásárlók örülhetnek, árcsökkenés várható

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 04. 11:21

Lengyelországban rekordalacsony szamócaárak tapasztalhatók a nagybani piacokon, és a trend szerint további árcsökkenés várható. Az import szamóca ára a húsvéti időszakban tovább csökkent, és bár az árzuhanás üteme némileg mérséklődött, az árak mélyponton vannak. Az előző öt évben csak 2019-ben volt hasonló helyzet, és az április elején tapasztalt árak tovább csökkentek – áll a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentésében.

Az idei szezonban is komoly esély van arra, hogy az árcsökkenés folytatódik, és a jelenlegi 8.00-10.00 PLN/kg (735-920 Ft/kg) közötti ársáv még tovább süllyedhet. Érdekesség, hogy ez az ársáv minden származású szamócára érvényes, beleértve a spanyol, görög és albán termékeket is, és nincsenek jelentős különbségek a beszállító országok között.

A szakértők szerint az alacsony árak hátterében több tényező is állhat. Az egyik lehetséges ok a nagy mennyiségű termelés és az ehhez képest alacsony kereslet. Emellett az időjárási viszonyok is befolyásolhatják a termés mennyiségét és minőségét, ami hatással van az árakra. A verseny a piacon szintén hozzájárulhat az árcsökkenéshez, amikor több ország termelői versengenek ugyanazon a piaci területen.

A vásárlók számára ez egy kedvező helyzet, mivel alacsonyabb áron juthatnak hozzá a friss szamócához. Ugyanakkor a termelők és kereskedők számára ez kihívást jelenthet, mivel alacsonyabb bevételeket eredményezhet a termékért. A folyamat figyelemmel kísérése fontos, hogy megértsük a piaci trendeket és azok lehetséges hatásait a jövőbeli termelésre és kereskedelemre.

Kapcsolódó cikkeink