Rekord termés volt az idén kukoricából Békés megyében

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 11. 11. 11:27

Az elmúlt tíz év egyik legnagyobb termése lett kukoricából az idén Békés megyében – nyilatkozta  az MTI-nek a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára.

Barabás Béla elmondta, a 98 ezer 800 hektáros kukorica-termőterület 90 százalékának betakarítása után 8,2 tonna a hektáronkénti megyei átlag, eddig 731 ezer 440 tonna termést takarítottak be a gazdák.
A Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége 70 taggal rendelkezik, akik mintegy 120 ezer hektáron, a megyei mezőgazdasági terület körülbelül egyharmadán gazdálkodnak. Tagi átlaguk kukoricából a megyeinél is jobb lett, 10 tonna hektáranként – jegyezte meg.
Barabás Béla hozzátette, rekord született abból a szempontból is, hogy ilyen sokáig évtizedek óta nem húzódott el a betakarítás. A munkákkal várhatóan jövő hét elején végeznek – húzta alá.
A kukorica minősége jó, toxin probléma nincsen. Novemberben jelentősen megemelkedtek a szárítási költségek a gázáremelkedés miatt, a koronavírus miatt pedig néhány szárítóüzem bezárt – mondta.
A titkár kifejtette, jó termésű évben a felvásárlási árak gyakran alacsonyak, idén ez is kivételt hozott: bár vannak 43-46 ezer forintos szerződési árak is, a takarmánybúza tonnájáért most 55-60 ezer forintot is megadnak.
Napraforgót 78 ezer hektáron termesztettek Békésben, 2,7 tonnás átlagtermés született, az összes betakarított termény meghaladja a 211 ezer tonnát. Ez elmarad a szokásos, 2,9-3 tonnás átlagtól, ráadásul a megye északi részén ennél rosszabb eredmények születtek – ismertette Barabás Béla.
Ennek ellenére a gazdák nem jártak rosszul, a kezdeti, 108-115 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási árak – amelyek eleve mintegy 30 százalékkal magasabbak voltak a tavalyinál – felszöktek 140 ezer forintra is, majd egy visszaesés után szintén magas, 150 ezer forint körüli összeget kínálnak.
Akinek volt lekötetlen kapacitása, az nyereséget tudott a gyengébb termésátlaggal is produkálni – húzta alá. Kukorica esetén pedig biztos a hozam – jegyezte meg.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága által az MTI-nek elküldött adatok szerint burgonyából 3120 tonna termett 156 hektáron, cukorrépát 91 hektáron vetettek, ötezer tonna termést takarítottak be. A csaknem 3350 hektáros szójaterület 97 százalékával végeztek, 9100 tonna termést arattak le.
A vetések is a végéhez közelednek. Őszi káposztarepcét 16 ezer hektáron fognak jövőre termeszteni, őszi árpát 23 ezer, őszi búzát pedig 106 ezer hektáron. Utóbbi vetése 80 százalékon áll a kamara adatai szerint. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink