Rekord évet zárhat idén a turizmus

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 14. 10:30

Rekord évet zárhat idén a turizmus, az előrejelzések szerint a bevételek várhatóan meghaladják a 350 milliárd forintot, így az ágazat egyre inkább hozzájárul a gazdaság bővüléséhez – mondta Lepsényi István, az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

szall szoba2

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett szálláshelyek forgalmával kapcsolatban kiemelte: év végéig a Magyarországra látogató turisták száma meghaladhatja a 10 milliót, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig a 25 milliót.

A külföldi és a magyar vendég forgalom egyaránt jelentős. Magyarország az ENSZ turisztikai szervezetének 50 országot rangsoroló listáján a 24. helyen áll a beérkezések száma alapján. A belföldi forgalom elsősorban a Széchenyi Pihenőkártyának köszönhetően “szépen alakul” – tette hozzá az államtitkár.

Kérdésre elmondta: bár a KSH adatai szerint októberben 3,4 százalékkal csökkent a külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest, ez csupán szezonalitás, október ugyanis holtszezon, novemberben kezdődik az élénkülés és decemberben lesz a csúcsidőszak.

A főváros és a vidék viszonylatában arra is rámutatott, hogy a külföldi turisták egyre többször rövid városlátogatásra érkeznek az országba, ebből leginkább Budapest profitál, a gyógyturizmus révén azonban már vidékre is ellátogatnak a külföldiek.

Kiemelte: a belföldi turizmus erősítését több program támogatja, köztük a Bejárható Magyarország Program. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink