A food truckok működésének hazai szabályozásáról

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 07. 20. 10:10

A food truckok működésének hazai szabályozása, néhány más európai országéhoz hasonlóan, meglehetősen szigorú! Amíg nincsenek a területet átfogóan irányító törvényi előírások – és jó ideig feltehetően nem is lesznek –, addig a food truckokból árusítóknak értelemszerűen a vendéglátással foglalkozó vállalkozásokra vonatkozó, néha talán életszerűtlennek, túlbiztosítónak tűnő általános előírásokat kell betartaniuk.

A food truckok működésének haza szabályozásáról

A higiéniai szabályozás egyértelmű, csak elolvasni és értelmezni kell, az illetékes hatóságok pedig segítőkészek (még ha a témát időről időre előhúzó sajtó ennek ellenkezőjét sugalmazza is). Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője kérdésünkre válaszolva elmondta: sem food truckot üzemeltető vállalkozók, sem az őket képviselő szervezetek nem keresték meg a hivatalt szakmai tanácsért, útmutatásért.

Bizonytalan kimenetelű küzdelem viszont az önkormányzatok jóváhagyásának megszerzése, a megkérdezett food truck tulajdonosok szerint a döntéshozók nemigen tesznek különbséget a fagyott húsból készített hamburgert áruló tricikli és a minőségi ételeket kínáló járművek között, bürokrataként ítélkeznek, és együttműködési készségük kiszámíthatatlan. Igaz, ellenállásuk nem feltétlenül az újdonságok konzervatív elutasítását jelenti, sokkal inkább a lokális szempontok érvényesülését: védik a városképet, a tisztaságot és a helyi vendéglátósok érdekeit.

Mindehhez mi tesszük hozzá: magánterületre elvben persze le lehet állni, de az általános előírásoknak ott is meg kell felelni.

De vissza a higiéniai szabályokhoz! Zoltai Anna szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a vállalkozók kevéssé ismerik a megfelelő jogszabályokat, holott az állandóan változó helyzetek, értékesítőhelyek és az épülettől eltérő, gyengébb infrastruktúra miatt ez elengedhetetlen lenne. A higiéniai jogszabályok az elmúlt években nem változtak. A jogszabályok nem tesznek különbséget az értékesítési formák alapján, az élelmiszer-biztonságot mindenütt meg kell teremteni és fenn kell tartani. – Tudni kell – emelte ki a szakember –, hogy az élelmiszer-biztonságot éppen úgy be kell tartani egy-egy ilyen büfékocsiban, mint az épületekben működő vendéglátóhelyeken. Különbség a kivitelezésben van: a kocsiban közműpótló berendezések és kisebb felületek vannak, amelyeknek az üzemeltetése komoly tervezést és szervezést igényel. A mozgó vendéglátóknak tevékenységük folytatásához rendelkezniük kell egy bázishellyel, ahol – felkészíthetik járműveiket a mozgásra. Itt takarítják például ki a kocsit, megtisztítják a korlátozott vízfelhasználás miatt a kocsiban nem elmosható eszközöket, ürítik a szennyvíztartályt, fertőtlenítik a víztartályt és feltöltik friss ivóvízzel, előkészítik az ételeket. A tevékenységtől és a forgalomtól függ, hogy milyen gyakran kell visszatérni a bázishelyre. Komoly probléma, hogy a kocsiban dolgozó személyzet hol és milyen illemhelyet használ. Elméletileg fel lehet úgy szerelni egy mozgó food truckot, hogy annak napközben ne kelljen visszatérni bázishelyére, ez a műszaki megoldás kérdése – függ a bázishely és a jármű adottságaitól, a kínálattól, az alkalmazott technológiától.

A NÉBIH nem ellenőrzi a vendéglátásnak ezt a szegmensét: kontrolljuk jellemzően járási szinten történik.

Kapcsolódó cikkeink