Régiós turisztikai összefogás a Balatonnál

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 11. 11:40

Balatoni regionális TDM szövetség alakul október 20-án – jelentették be a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén Siófokon, ahol beszámoltak az egyedi szennyvízkezelési mintaprogram tapasztalatairól, valamint egy kiemelt, 5 milliárd forintos költségvetésű kerékpárút-fejlesztési program kidolgozásáról.

“Évtizedek óta formálódik egy turisztikai együttműködés a Balatonnál, az egyetlen erős, természetes identitástudattal rendelkező régiónál, ami most megvalósulhat a regionális szintű TDM megalakulásával – számolt be Fekete Tamás, a 16 alapító, tó környéki helyi TDM-szervezet közötti koordinációt vállaló szakember, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület alelnöke. Bóka István, a BFT elnöke kifejtette, a TDM önmagában nem csodafegyver.

A lényeg abban rejlik, hogy az alulról építkező szervezet meg tudja-e szólítani a vállalkozói szektort annyira, hogy az a pénzét és tudását adja a közös célokhoz – tette hozzá. “Ha ez nem sikerül, akkor csak eggyel több olyan szervezet lesz a Balatonon, amelyik közpénzekért ácsingózik” – fogalmazott az elnök. Szólt arról is, hogy nagy lehetőség előtt áll a turisztikai együttműködés, mert jelentős forrásokat fognak ilyen célokra felosztani. A BFT elnöke beszámolt arról, hogy zajlik az előkészítése egy kiemelt, 5 milliárd forintos költségvetésű, Balaton-körüli kerékpár-turisztikai projektnek.

Az előzetes tervek szerint mintegy 3 milliárd forintot fordítanának a tó körüli bringakörút, és 2 milliárd forintot a háttértelepülések felől csatlakozó bicikliút-hálózat fejlesztéseire. A kerékpárturizmusért felelős miniszterelnöki megbízott felkérésére készülő projekt alapjául egy 2008-ban kidolgozott stratégia szolgál. A projekt kidolgozásához októberben egyeztetnek az érintett településekkel. A BFT pénteki ülésén elfogadta az egyedi szennyvízkezelési mintaprogramról szóló beszámolót. A Balaton-törvény értelmében meghatározott cél 2012 végéig a parttól távolabbi kistelepülések szennyvízkezelésének megoldása, amelynek hiányában építkezési korlátozásokat vezettek be.

A Nyim és Gétye községben megvalósuló mintaprojektben összesen 139 egyedi szennyvíztisztító berendezés épült 178 millió forintos hazai támogatással. Az itt szerzett tapasztalatok szolgáltak további három kistelepülés október végéig kivitelezett szennyvízkezelésének megoldására, továbbá alapjául szolgálnak a jövőbeni, hasonló célú uniós pályázatok kiírásának. A mintaprojekttel alig valamivel több, mint 10 százalékát tudták teljesíteni az üdülőrégió pályázati igényeinek.

Bartsh János, a Mozdulj Balaton! szabadidős programsorozat főszervezője arról számolt be, hogy a programsorozat az idén nem kapta meg a beígért állami támogatást, holott a korábbi években egyre népszerűbb volt, de az idén visszaesett a résztvevők száma. A hiányzó összeg pótlására az érintett 34 önkormányzat közül 32 vállalta, hogy nagyobb áldozatot vállal a korábbi években önkormányzati, BFT-s és állami összefogással megvalósuló program folytatásáért. A tavalyi 38 ezer látogató után az idén több mint 10 ezerrel kevesebben vettek részt a Mozdulj Balaton! eseményein, amit részben a kevesebb program, részben a rossz időjárás magyaráz. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink