Régió-szerte az étkezési jegy a legnépszerűbb

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 25. 00:05

A Deloitte által készített felmérésből kiderül, hogy az étkezési jegyek alkalmazása nem csak hazánkban népszerű juttatási forma, hanem a helyi jogszabályi környezetnek köszönhetően a vizsgált közép-európai országok többségében is.

A környező országokban alkalmazott munkavállalói juttatási rendszerek több egyezőséget is mutatnak a hazai gyakorlattal, vannak azonban olyan különleges juttatási formák, amelyek magyar szemmel nézve teljesen ismeretlennek tűnhetnek.
Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere elmondta: A Deloitte magyar irodája felmérésében Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Bulgária, Szlovénia és Horvátország munkavállalói juttatási rendszereit vizsgálta. Ennek a felmérésnek az egyik központi megállapítása, hogy a munkavállalói juttatásoknak a környező országokban is csupán egy része adómentes, valamint az, hogy a jogszabályalkotók a legtöbb országban igyekeznek ugyanazon juttatási elemek irányába terelni a munkavállalókat.
Gyuricsku Eszter, a Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója elmondta: Általánosságban elmondható, hogy az étkezési utalvány az egyik legkedveltebb juttatási forma, amely a legtöbb országban – bizonyos mértékig – adómentesen adható. Ez alól kivételt képez Horvátország, ahol az étkezési jegy nem tartozik az adómentes juttatások közé.
A nyugdíj- és egészségbiztosítási (nem kötelező) munkáltatói hozzájárulások és az életbiztosítás szintén nagy népszerűségnek örvendenek a környező országok munkavállalói körében.
A hazánkban igen népszerű üdülési csekk a régió több országában is az adómentes és a munkavállalók által kedvelt juttatások körébe tartozik, de természetesen csak egy országonként eltérő, limitált értékig.
Gyuricsku Eszter kiemelte: Több példa is van a régióban arra, hogy a jogszabály megengedi a cégeknek, hogy – az év meghatározott időszakában és értékhatárig – adómentesen adjanak ajándékot munkavállalóik gyermekeinek. Ez a juttatási forma Romániában a gyermek 18 éves koráig, Szlovéniában és Horvátországban pedig 15 éves korig vehető igénybe. Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában adómentes a dolgozók képzése is, amennyiben az a munkához vagy a munkáltató tevékenységéhez köthető.
A régió több országában alkalmanként adómentesen adható a munkavállalónak egyszeri, meghatározott értékű, természetbeni juttatás, amelynek maximális mértéke Szlovéniában 13 euró, Horvátországban 400 HRK lehet – írja a penzcentrum.hu.


Kapcsolódó cikkeink