Reggeli – a szállóvendégek kedvence

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 01. 10:55

Hiába él a nap legfontosabb étkezéseként a köztudatban a reggeli, a hétköznapokban a legtöbb ember egy „gallér mögé” bedobott kávéval és esetleg pár szem keksszel letudja ezt az étkezést. Az üdülés alatt fogyasztott reggelit talán épp a hétköznapok felett állása tette a szállóvendégek kedvencévé. Következzenek a METRO tanácsai szállodáknak és szállásadóknak a korszerű reggeliztetésre.

Befogadó ételkínálat

Bősze Ákos
HoReCa
üzletágfejlesztési vezető
METRO

A „mentes” étkezési trendeknek vagy egészségügyi hátterű diétáknak megfelelő alternatíva biztosítása ma már nem számít különleges igénynek. Szerencsére a hotelek besorolási, minősítő rendszerének köszönhetően a magasabb minősítésért magától értetődő módon gondoskodnak a szállásadók a legkülönfélébb igényeknek megfelelő ételekről már a reggeliztetés során is. Ugyan a vegán opciók a legtöbb élelmiszer-intoleranciával vagy élelmiszer-allergiával élő vendég részére biztonságosan fogyasztható ételkínálatot jelentenek, a kulcs a befogadó (inkluzív) vendéglátáshoz a jól variálható választékban rejlik.

Lokális kínálat mint hozzáadott érték

A figyelmes vendéglátó a reggeli svédasztalon mindenképpen helyet biztosít a helyi specialitásoknak, hagyományos helyi ízeknek, a szálláshely közvetlen közeléből származó alapanyagokból és termékekből válogatva. A lokális kínálat megléte a fenntarthatóságot erősíti, és hozzáadott értéket képvisel a szálláshelyeken: Vas megyében például dödölle, Zalában prósza, Kecskemét vonzáskörzetében helyi baracklekvár, a Nyírségben kézműves hentesáru kerülhet az asztalra. A vidéki vendégházak jó érzékkel már évek óta kínálnak helyi termékeket tartalmazó „reggeli kosarat” szállóvendégeiknek. Így válhat a reggeli hagyományápolássá, kulináris ismeretterjesztéssé a szálláshelyen!

Távol-keleti vendégeknek távol-keleti ízek

A turizmus újbóli fellendülésének köszönhetően hazánkba ismét sok külföldi vendég érkezik – hosszas kihagyás után immár a Távol-Keletről is jönnek turisták. A japán és kínai vendégek ízek iránti nyitottságára és felfedező kedvére nem lehet panasz, ők tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára, de még késő este is szívesen kóstolnak helyi jellegzetességeket. Reggelijük azonban kifejezetten visszafogott, és a nap első étkezése során örömmel fogadják az általuk megszokott ízeket: a távol-keleti teákat, leveseket, fermentált zöldségeket. Az általuk látogatott, fejlettebb szállodák reagáltak ezekre az igényekre, és behozták kínálatukba a fenti preferált termékeket.

Gabonapelyhek helyett superfoodok

Az egészséges étkezés elterjedésével párhuzamosan a gabonapelyhek háttérbe szorultak a reggeliztetésben: bár a családjukkal üdülő gyerekek továbbra is fogyasztják a színes, édes pelyheket, ez inkább annak szól, hogy otthon nem férnek hozzá ehhez a cukros reggelihez. A gabonapelyhek helyét átvették az egészséges, magas rosttartalmú müzlik és granolák, melyeket magvakkal, aszalt gyümölcsökkel megszórva fogyasztanak a vendégek. A tej mellé felsorakoznak az ízletes növényi italok is – ezeket rég nem csak a tejallergiások vagy a vegánok fogyasztják! A müzlihez hasonló superfood-vonalat erősítik a frissen, ízlés szerinti hozzávalókból préselt smoothie-k, valamint az örökzöldnek számító tojásételek is.

Welcome back, brunch!

Végül tartsuk szem előtt, hogy a reggeli nem napszakhoz kötött: használjuk ki, hogy ismét régi fényében ragyog a brunch műfaja! Különösen a jól szituált digitális nomádok, Z-generációs fiatalok keresik a lehetőséget a kései fejedelmi reggelikre, amivel megadhatják az alaphangot az előttük álló aktív napnak – és a várható éjszakázásnak. (x)

Kapcsolódó cikkeink