Rég nem számítottak ekkora profitra a kkv-k

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 22. 11:25

A hazai kkv-k árbevétel- és eredményvárakozásai rég nem látott mértékben növekedtek, átlagosan 5,7%-os árbevétel és 4,2%-os eredménynövekedést valószínűsítenek a következő egy évben. Ezzel a profitvárakozások mértéke az utóbbi öt év legjobb eredményét érte el. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

penz15

A K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredménye szerint az év elején elért mélypontot követően visszakorrigált a vállalkozások pénzügyi várakozása. A cégek újra optimistán látják árbevételük és eredményük jövőbeni alakulását, ezzel megállt a tavalyi évre jellemző csökkenő trend. „A kkv-k átlagosan 5,7%-os árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben, ami 1,7 százalékponttal haladja meg az év eleji várakozásokat. Ennél nagyobb ugrásra eddig mindössze egyszer, 2009 év végén volt példa az index történetében. A vállalkozások közel háromnegyede (63%) 6% alatti növekedést valószínűsít, a cégek majd harmada (31%) pedig 6% feletti bővüléssel számol, míg csupán 6%-uk számít árbevételének csökkenésére” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. „A cégek optimizmusa nem meglepő, hiszen év eleje óta dinamikusan növekszik a kiskereskedelmi forgalom, a KSH első becslése szerint májusban mintegy 4,2%-kal emelkedett a forgalom az előző év azonos időszakához képest” – tette hozzá a szakember.

A különböző méretű cégeknél igen eltérő az árbevétel növekedésének várt mértéke. Jelenleg a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, átlagosan 6,1%-os bővüléssel számolnak, míg a kisvállalkozások várakozásai 3,5%-ról 5,5%-ra ugrottak. Ezzel szemben a középvállalkozások visszafogottabban látják a jövőt, ők 4,1%-kal nagyobb bevétellel számolnak, szemben az év eleji 5,1%-kal. A különböző szektorok közül a mezőgazdasági cégek messze átlag alatti, mindössze 2,8%-os árbevétel növekedést valószínűsítenek, míg a többi szektor jóval derűlátóbb. Az ipari és a szolgáltató cégek közel azonos (6,2% és 6%) mértékű, a kereskedelmi szektor pedig 5,2%-os emelkedést valószínűsít.

A hazai vállalkozások eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek. A cégek túlnyomó többsége (91%) profitnövekedéssel számol, amelynek mértéke szembetűnően, 2,4%-ról 4,2%-ra ugrott. Ez az utóbbi öt év legjobb eredménye. A következő egy év nyereségét tekintve az ágazatok közül egyedül a mezőgazdasági cégek számítanak kisebb eredményre, míg a többi szektornál nőtt a várt profit mértéke.

Érdekes viszont, hogy minél kisebb a cég, annál nagyobb haszonra számít. A mikrovállalkozások átlagosan 4,9%-os profitbővülést feltételeznek, míg a kis- és középvállalkozások ennél szerényebb, egyaránt 3,4%-kal magasabb eredményre számítanak.

Kapcsolódó cikkeink