Red Bull Stratos: küldetés a világűrbe

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 25. 00:00

A repüléstörténet legendás alakja, Joseph Kittinger ezredes mutatja be a Red Bull Stratos kutatási programját, amelyek célja az adatgyűjtés a hangsebességet meghaladó szabadeséssel kapcsolatban.

Felix Baumgartner pilóta new yorki sajtótájékoztatóján bejelentette szándékát a világűr határainak tágítására, elsőként átlépve a hangsebességet, pusztán az emberi testet használva. Baumgartner egy hélium ballon által felemelt kapszulában felemelkedik majd a sztratoszféra felső rétegeibe, legalább 36 500 méter magasságba, és egy teljes nyomású „űrruhában” szabadeséssel zuhan be akár Mach 1.0-t – 1100 km/órát – meghaladó sebességgel – mielőtt egy ejtőernyővel visszatérne a Földre. Amennyiben sikerrel jár, a Red Bull Stratos küldetése négy világrekordot fog felállítani; a vezető szakértői által gyűjtött adatok új távlatokat nyitnak az űrbiztonságban, valamint komolyabb lehetőségeket kínálnak a repülésben.
Joseph Kittinger, az Egyesült Államok légierejének nyugalmazott ezredese, aki 1960-ban a sztratoszférából, 31 300 méter magasból ugrást mutatott be, amellyel új utat nyitott az űrkutatásban, és akinek rekordját Baumgartner készül megdönteni, mutatta be az osztrák pilótát a médiának.
– Senki nem tudja megmondani, hogyan reagál az emberi test a szuperszonikus tartományba való átlépés esetén – mondja Baumgartner.  – De meg kell ezt tudnunk, hogy a jövőbeli repülőgép fejlesztési programok esetében rendelkezésre álljon egy menekülési útvonal, ha a pilóta nagy magasságban kerül bajba.

Kapcsolódó cikkeink