Receptre zöldség: így spórolhatunk az állami egészségügy kiadásain
Hogyan spórolhatna könnyen és gyorsan évi akár 100 milliárd dollárt az Egyesült Államok az egészségügyi kiadásain? Amerikai kutatók egy csoportjának van egy jó ötlete erre, ráadásul olyan, amelyet a világ többi országa is megfontolhat: lehessen receptre felírni egészséges ételeket, amikre az egészségbiztosítók még ártámogatást is fizetnének – olvasható a 444.hu-n. Dariush Mozaffarian, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi intézetének dékánja és társai tanulmányukban az amerikai állami egészségbiztosító, a Medicaid és a Medicare több tízmilliós adatbázisán végeztek számításokat. Két modellt vizsgáltak:
az egyikben az egészségbiztosító 30 százalékos ártámogatást adna minden zöldségre és gyümölcsre;
a másikban a zöldségek, gyümölcsök, és más egészséges ételek, például teljes kiőrlésű gabonafélék 30 százalékára adnának teljes ártámogatást.
Számításaik megdöbbentő eredmény hoztak. Az első esetben, amikor a zöldségekre és gyümölcsökre adott ártámogatás hatását vizsgálták, arra jutottak, hogy évente 1,93 millióval kevesebben kapnának keringési betegséget, így 350 ezer haláleset lenne megelőzhető. A másik esetben, amikor nem minden zöldség és gyümölcs árát csökkentenék, ellenben más egészséges ételekre is támogatást adnának, még drámaibb a hatás. Ez esetben már évi 3,28 millióval lenne kevesebb a keringési betegséget kapók száma, így már 620 ezer haláleset válna megelőzhetővé, emellett a cukorbetegek száma is 120 ezerrel csökkenne évente.
Az első esetben évi csaknem 40 milliárd, a másodikban már évi több mint százmilliárd dollárt lehetne megtakarítani az egészségügyi kiadásokon.
„Nem vagyunk vérző szívű liberálisok, tudományos alapja van az ötletnek. Ha ételt, egészséges ételt adunk az embereknek, azzal valójában spórolhatunk” – mondta erről Rita Nguyen, a San Franciscói Zuckerberg Kórház egyik vezetője, akinek az egészséges táplálkozás a szakterülete. „Annyi pénzt költünk a gyógyításra, olyan kevés eredménnyel, miközben a megelőzésbe nem fektetünk” – tette hozzá.
A kutatóknak arra is van válaszuk, hogy miért kéne anyagi támogatással ösztönözni az embereket az egészséges táplálkozásra. Mégpedig az, hogy az egészséges táplálkozás nagyon sokaknak megengedhetetlen luxus, egyszerűen nem tudják megfizetni a friss gyümölcsöt, zöldséget, vagy közel sem tudnak eleget vásárolni belőlük, szemben a friss termékek töredékéért megvásárolható kész- vagy félkész ételekkel. Vagyis sokak számára az egészséges táplálkozás nem tudatos választás, hanem nagyon is gyakorlati anyagi kérdés, rajtuk segíthetne a friss zöldségek, gyümölcsök ártámogatása – ami emellett a termelőknek is támogatást jelentene, amennyiben szélesedne azok köre, akik egyáltalán vásárolják a termékeiket.
Mozaffarian és társai egyelőre csak meglévő adatokból, papíron végezték csak el számításaikat, de a Popular Science beszámolója szerint több gyakorlati próbát is előkészítettek már az Egyesült Államokban. Kaliforniában már zajlik egy hatmillió dollárból finanszírozott kísérlet, aminek a résztvevői orvosok által testre szabott diétán élnek. Egy másik, 25 millió dollárral támogatott programban pedig már a Mozaffarianék által is felvetett ötletet, az ételek receptre felírását tesztelnék. (444.hu, Via Popsci)
Kapcsolódó cikkeink
Hogyan alakul a világgazdaság idén?
Az Egyesült Államok növekedése stabil, Európa és Kína újabb kihívásokkal…
Tovább olvasom >A kereskedelemben is érződik a madárinfluenza hatása
Az Egyesült Államok egyre súlyosabb tojáshiánnyal küzd, mivel a madárinfluenza…
Tovább olvasom >Starbucks: terjeszkedés a Közel-Keleten és Kínában, leépítés Amerikában
A Starbucks ambiciózus terveket jelentett be a következő évekre: évente…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >