Receptre zöldség: így spórolhatunk az állami egészségügy kiadásain
Hogyan spórolhatna könnyen és gyorsan évi akár 100 milliárd dollárt az Egyesült Államok az egészségügyi kiadásain? Amerikai kutatók egy csoportjának van egy jó ötlete erre, ráadásul olyan, amelyet a világ többi országa is megfontolhat: lehessen receptre felírni egészséges ételeket, amikre az egészségbiztosítók még ártámogatást is fizetnének – olvasható a 444.hu-n. Dariush Mozaffarian, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi intézetének dékánja és társai tanulmányukban az amerikai állami egészségbiztosító, a Medicaid és a Medicare több tízmilliós adatbázisán végeztek számításokat. Két modellt vizsgáltak:
az egyikben az egészségbiztosító 30 százalékos ártámogatást adna minden zöldségre és gyümölcsre;
a másikban a zöldségek, gyümölcsök, és más egészséges ételek, például teljes kiőrlésű gabonafélék 30 százalékára adnának teljes ártámogatást.
Számításaik megdöbbentő eredmény hoztak. Az első esetben, amikor a zöldségekre és gyümölcsökre adott ártámogatás hatását vizsgálták, arra jutottak, hogy évente 1,93 millióval kevesebben kapnának keringési betegséget, így 350 ezer haláleset lenne megelőzhető. A másik esetben, amikor nem minden zöldség és gyümölcs árát csökkentenék, ellenben más egészséges ételekre is támogatást adnának, még drámaibb a hatás. Ez esetben már évi 3,28 millióval lenne kevesebb a keringési betegséget kapók száma, így már 620 ezer haláleset válna megelőzhetővé, emellett a cukorbetegek száma is 120 ezerrel csökkenne évente.
Az első esetben évi csaknem 40 milliárd, a másodikban már évi több mint százmilliárd dollárt lehetne megtakarítani az egészségügyi kiadásokon.
„Nem vagyunk vérző szívű liberálisok, tudományos alapja van az ötletnek. Ha ételt, egészséges ételt adunk az embereknek, azzal valójában spórolhatunk” – mondta erről Rita Nguyen, a San Franciscói Zuckerberg Kórház egyik vezetője, akinek az egészséges táplálkozás a szakterülete. „Annyi pénzt költünk a gyógyításra, olyan kevés eredménnyel, miközben a megelőzésbe nem fektetünk” – tette hozzá.
A kutatóknak arra is van válaszuk, hogy miért kéne anyagi támogatással ösztönözni az embereket az egészséges táplálkozásra. Mégpedig az, hogy az egészséges táplálkozás nagyon sokaknak megengedhetetlen luxus, egyszerűen nem tudják megfizetni a friss gyümölcsöt, zöldséget, vagy közel sem tudnak eleget vásárolni belőlük, szemben a friss termékek töredékéért megvásárolható kész- vagy félkész ételekkel. Vagyis sokak számára az egészséges táplálkozás nem tudatos választás, hanem nagyon is gyakorlati anyagi kérdés, rajtuk segíthetne a friss zöldségek, gyümölcsök ártámogatása – ami emellett a termelőknek is támogatást jelentene, amennyiben szélesedne azok köre, akik egyáltalán vásárolják a termékeiket.
Mozaffarian és társai egyelőre csak meglévő adatokból, papíron végezték csak el számításaikat, de a Popular Science beszámolója szerint több gyakorlati próbát is előkészítettek már az Egyesült Államokban. Kaliforniában már zajlik egy hatmillió dollárból finanszírozott kísérlet, aminek a résztvevői orvosok által testre szabott diétán élnek. Egy másik, 25 millió dollárral támogatott programban pedig már a Mozaffarianék által is felvetett ötletet, az ételek receptre felírását tesztelnék. (444.hu, Via Popsci)
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges táplálkozás, fenntartható termelés
A Kék Fehér Szív egy olyan civil szervezet, amely összegyűjti…
Tovább olvasom >Személyre szabott ajánlatokat akarnak a fogyasztók az online élelmiszerkereskedőktől
Az Algolia platform által végzett kutatásban megkérdezett 1000 amerikai felnőtt…
Tovább olvasom >Az amerikai kiskereskedelmi forgalom a vártnál jelentősebben bővült júliusban
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jelentősebben bővült a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >Czomba Sándor: jövőre kilenc százalékkal nő a minimálbér
Jövőre kilenc, két év múlva tizenhárom, három év múlva pedig…
Tovább olvasom >