Raskó György: árstop után akár 1000 Ft-tal csökkenhet a trappista sajt kilós ára
Raskó György agrárközgazdász szerint a trappista sajt kilós ára akár 1000 forinttal is csökkenhet, ha az árstop kivezetésre kerül.
Raskó György a Magyar Hangnak adott interjújában többek között elmondta, ha kivezetnék az árstopot, akkor a 2,8 százalékos tejről az emberek visszatérnének a másfél százalékos zsírtartalmú tej vásárlására, így több tejzsír marad, az ebből készített termékek – mint a vaj vagy a sajt – ára pedig a kivezetést követő két-három héten belül esni kezdene.
Raskó György konkrét példákat is hozott az ársapkák káros hatásaira. Mint mondta, egy évi hárommilliárdos bevételű, hat üzlettel rendelkező dunántúli kisvállalkozó számításai szerint az ársapkák miatt májusban kétmillió, szeptemberben már hatmillió, decemberben pedig tízmillió forintos havi veszteséget szenvedett el. A beszerzési ár ugyanis egyre távolabb kerül a hatósági ártól. Csak az ársapkák miatt a hat bolt 48 millió forintot veszített.
Kapcsolódó cikkeink
Hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására
Elsöprő érdeklődéssel zárultak az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázatok.…
Tovább olvasom >Az aszály miatt drasztikusan emelkedtek a zöldségárak , a tejtermékek drágulása is várható
A szélsőséges időjárás következtében az aszály jelentősen csökkentette a zöldségtermést,…
Tovább olvasom >Hat év alatt megduplázódtak az élelmiszerárak Magyarországon
Az elmúlt hat évben az élelmiszerárak drasztikus emelkedésének lehettünk tanúi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >