Randstad kutatás: csökkent a feketegazdaság aránya Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 28. 11:50

A feketegazdaság aránya a hazai össztermék (GDP) mintegy 22 százalékára rúgott Magyarországon 2013-ban, ez 1 százalékos csökkenés a Randstad nemzetközi felmérése szerint.

penz--

A munkaerő-piaci szolgáltató cég csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül: Szlovákiában 15, Ausztriában 7,5 százalék volt a nem adózott munkavégzésből származó jövedelem aránya tavaly. Szlovéniában 23,1 százalék, Horvátországban és Romániában pedig 28,4 százalék volt ugyanez az arány.

Az elmúlt években a feketemunka aránya Magyarországon 1 százalékkal csökkent – írja a Randstad.

Az elemzés nem talált jelentős összefüggést az adóterhek nagysága és a feketemunka elterjedtsége között. Több észak- vagy nyugat-európai államban, például Finnországban, Franciaországban, Belgiumban, Svédországban vagy Dániában a magyarnál jóval magasabbak az adóterhek, mégis jóval kisebb, 10-15 százalékos a feketemunka aránya.

Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója a közleményben kifejtette: a kormány által tett erőfeszítések a munkát terhelő adóterhek csökkentésére egyelőre nem hozták meg a kívánt áttörést. A munkáltatói és munkavállalói adóelkerülő játszma folytatódik, a munkáltatók, önfoglalkoztatók nem tartanak eléggé a szankcióktól, a munkavállalók érdekérvényesítő képessége pedig korlátozott – tette hozzá.

A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy minél rugalmasabb egy országban a munkaerő-kölcsönzés és egyéb atipikus foglalkoztatás szabályozása, annál alacsonyabb a feketemunka aránya – hívta fel a figyelmet Baja Sándor a közleményben.

A Randstad Holding 2014-ben második alkalommal publikálta a Flexibility at Work riportot, ez alkalommal kifejezetten a feketegazdaság kiváltó okaira és megelőzési lehetőségeire koncentrálva. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink