Rákkeltő színezék
A virslik és hamburgerhúsok színezéséhez használt „Vörös 2G” (E128) elnevezésű ételszínezékről a kiderült, hogy rákkeltő hatású.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által végzett
állatkísérletek során kiderült, hogy a szervezetben anilinná átalakuló Vörös 2G
rákkeltő hatású mind az állatokra, mind az emberre nézve.
Az EFSA érvénytelenítette a sejtek génállományát megtámadó anilin ajánlott
maximális beviteléről szóló előírását, bár nem tiltotta meg eddig az
adalékanyag forgalmazását. Az EFSA, miután értesítette az Európai Bizottságot a
felfedezésről, most a tagállamok döntésére vár.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >