Rákkeltő színezék
A virslik és hamburgerhúsok színezéséhez használt „Vörös 2G” (E128) elnevezésű ételszínezékről a kiderült, hogy rákkeltő hatású.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által végzett
állatkísérletek során kiderült, hogy a szervezetben anilinná átalakuló Vörös 2G
rákkeltő hatású mind az állatokra, mind az emberre nézve.
Az EFSA érvénytelenítette a sejtek génállományát megtámadó anilin ajánlott
maximális beviteléről szóló előírását, bár nem tiltotta meg eddig az
adalékanyag forgalmazását. Az EFSA, miután értesítette az Európai Bizottságot a
felfedezésről, most a tagállamok döntésére vár.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
10 éves a magyar Black Friday – az akcióvadászattól a tudatos vásárlásig
A Black Friday Magyarországon 10 év alatt sokat változott: míg…
Tovább olvasom >77 ezer forint: ennyit terveznek idén költeni a magyarok karácsonyi ajándékra
Szeretteinkkel szívesebben találkozunk személyesen karácsonykor, az ajándékokat viszont egyre gyakrabban…
Tovább olvasom >A diabétesz előszobája: az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Miközben a cukorbetegséghez és annak szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő…
Tovább olvasom >