Rákkeltő bébiétel a Tescóban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 07. 00:00

Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett bébiétel forgalmazását tiltotta meg a Tesco Global Zrt. áruházaiban a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága.

Szlovák eredetű, OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek, holott a bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot – áll a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) közleményében.
Különösen igaz ez a hivatkozott kaptán hatóanyag esetében, amelynek rákkeltő hatása egyes laboratóriumi kísérletek alapján feltételezhető. Az analitikai vizsgálatok kapcsán a riasztás az "alma málnával" megnevezésű (Import Trade Hungary Kft. kizárólagos hazai importálású) OVKO bébiétel növényvédő szer szennyezettsége miatt indult, melynek tényét a nemzeti hatóság az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe is bejelentette.
Az értékesítés helyén a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság a szennyezett bébi desszert forgalmazását azonnali hatállyal megtiltotta. A kifogásolt alma tartalmú gyártási tételek beazonosíthatósága a gyártási szám feltüntetésének hiányában azonban nem volt biztosított, ezáltal a nyomon követhetőség kritériuma sérült. Így a kiemelt fogyasztói csoportot érintő kockázat miatt az illetékes hatóság az adott gyártó valamennyi almát tartalmazó termékét a tényállás tisztázásáig, a megerősítő analitikai vizsgálatok lezárásáig lefoglalta.
Mindezeken túl a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok fokozottan ellenőrzik valamennyi Tescoban, hogy a kifogásolt bébiételek a fogyasztói polcokról visszahívásra kerültek-e. Az egyéb kifogásolt tételekről, mint közérdekű adatokról, további tájékoztatás érhető el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján – hívja fel a figyelmet az MgSzH – írja az fn.hu az MTI nyomán.

A Tesco álláspontja:
A Tesco 2010. április elsején értesült a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságától, hogy az OVKO márkájú, Novofruct előállítású alma-málna ízű bébi desszertben növényvédőszer-szennyeződést mértek. A MgSZH hatósági határozata kézhezvétele után, a hatósággal maximálisan együttműködve, azonnal levettük a polcokról a kérdéses terméket, sőt felelősen eljárva nemcsak ezt, hanem a gyártó összes olyan termékét visszavontuk, amely almát tartalmazhatott.
A folyamatban lévő hatósági vizsgálat eredményétől függően kerülhetnek majd vissza a polcokra a bébiételek, amint bebizonyosodik, hogy azok semmilyen szennyezést nem tartalmaznak.
A hatósági határozatról a beszállítót szintén értesítettük.

Kapcsolódó cikkeink