Rákapcsolt a cseh kiskereskedelem

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 09. 11:05

Márciusban 7,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves összehasonlításban Csehországban a februári 0,6 százalék után – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában.

praga

Az első negyedévben éves összehasonlításban 4,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése.
A leggyorsabban továbbra is az internetes eladások növekednek, márciusban ez 25,8 százalékot tett ki.
A naptári hatásoktól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom márciusban 7 százalékkal emelkedett a februári 4,9 százalékkal összevetve. A naptárhatásoktól megtisztított negyedéves növekedés 5,1 százalékos volt. A kiigazított adatra hatott az is, hogy tavaly a húsvéti vásárlások márciusra, míg az idén áprilisra estek, így az idén jó áprilisi eredmény várható. A külkereskedelem mérlege márciusban 22,6 milliárd korona többletet mutatott, ami éves szinten 1,7 milliárd koronával jobb eredmény az egy évvel korábbinál. A statisztikusok szerint leginkább a cseh gépipari termékek és a személygépkocsik voltak kelendőek külföldön. A idei eladások értéke 4, illetve 3,5 milliárd koronával volt magasabb, mint 2016-ban.
Az európai uniós országokkal folytatott kereskedelem mérlege márciusban 64,5 milliárd koronás többletet hozott, ami 6 milliárd koronával több a tavalyi azonos havinál. Az EU-n kívüli országokkal Csehország mérlege 39,9 milliárd koronás hiányt mutatott, 4,3 milliárddal többet, mint tavaly márciusban. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink