Rákapcsolt az amerikai kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 13. 12:40

Öt hónapja a leggyorsabban nőtt februárban az amerikai kiskereskedelem forgalma: januárhoz képest 1,1 százalékkal – az elemzői várakozásoknak megfelelően – bővült szezonálisan kiigazítva 407,81 milliárd dollárra – közölte a kereskedelmi minisztérium kedden. Az éves szintű bővülés 6,5 százalék volt.

Az autóeladások nélkül számolt kiskereskedelmi forgalom 0,9 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva, 0,8 százalékos elemzői várakozás mellett.

Januárban az átfogó forgalom – a felülvizsgált adatok szerint – 0,6 százalékkal emelkedett, míg az autóeladások nélkül számolt mutató 1,6 százalékkal esett.

Az amerikai gazdaságban tavaly december óta havi átlagban 245 ezer új munkahely keletkezett, és a bérek is nőttek, ami egyaránt erősítette a belső fogyasztást.

A vártnál nagyobb mértékben, másfél éve a legnagyobb ütemben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye 2011 negyedik negyedévében: a második becslés szerint a negyedik negyedévben 3 százalékkal nőtt éves szinten az amerikai hazai össztermék (GDP), ez 2010 második negyedéve óta a legmagasabb növekedési ütem.

Az amerikai gazdaság elemzők szerint egyértelműen kezd magára találni, miután a harmadik negyedévben 1,8 százalékos, a másodikban 1,3 százalékos volt az éves GDP-növekedés. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed illetékeseinek többsége 2,2-2,7 százalékos idei gazdaságnövekedésre számít. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink